Mladi

Manjak sna i rizik za potres mozga

Objavljeno 29.04.2019.

Reuters

Istraživanje provedeno uz sudjelovanje 190 sveučilišnih sportaša u SAD ukazuje na vezu između pomanjkanja sna i povećanja rizika za potres mozga.
Manjak sna i rizik za potres mozga
 

Mladi sportaši koji su patili od nesanice ili su bili kronično neispavani su imali prosječno gotovo 15 puta veći rizik za potres mozga tijekom promatranog jednogodišnjeg razdoblja.

Rizik je bio najveći kod ispitanika s najizraženijim pomanjkanjem sna, piše stručni časopis Sleep Medicine.

Znanstvenici s University of Arizona vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti posljedicama tzv. mentalnog umora prouzročenog pomanjkanjem sna, što povećava izglede za donošenje riskantnih odluka i poteškoće s održavanjem pozornosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.