Majka i dijete

Veza porođajnih obilježja, dojenja i debljine

Objavljeno 10.05.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rezultati novog istraživanja međunarodne skupine znanstvenika o povezanosti porođajnih obilježja, dojenja i debljine u 22 države, objavljenog u časopisu Obesity Facts govore kako u Republici Hrvatskoj prijevremeno rođena djeca imaju 1,6 puta veću šansu da razviju debljinu u školskoj dobi od djece koja su rođena u terminu.
Veza porođajnih obilježja, dojenja i debljine
 

Uz to, utvrđeno je da djeca u Hrvatskoj koja nikada nisu bila dojena imaju 1,6 puta veći rizik za debljinu, u usporedbi s djecom koja su dojena barem 6 mjeseci.

Djeca dojena barem 6 mjeseci imaju 1,4 puta manje šanse za debljinu u usporedbi s djecom koja su dojena kraće od toga.

Podaci iz ove znanstvene studije temelje se na rezultatima Europske inicijative praćenja debljine u djece u Hrvatskoj iz 2015./2016. godine (CroCOSI).

Ovi podaci ukazuju na to da je pri prevenciji debljine u djece potrebno obratiti posebnu pozornost na prijevremeno rođenu djecu i djecu koja nisu dojena te da treba nastaviti ulagati napore u promicanje dojenja.

Dojenje, ovim istraživanjem još jednom potvrđeno kao zaštitni čimbenik u razvoju debljine u djece, neophodno je promicati na svim razinama, te pružiti mladim majkama podršku u uspostavi dojenja.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuj isključivo dojenje dojenčeta prvih 6 mjeseci uz nastavak dojenja uz dohranu do druge godine djetetova života.

U skladu s globalnim i europskim preporukama o zaštiti, promicanju i podržavanju dojenja, Republika Hrvatska je usvojila Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Međunarodna istraživanja također pokazuju kako je Hrvatska jedna od zemalja s najvećim brojem "Rodilišta-prijatelja djece".

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.