Ostalo

Zagreb: Savjetovalište za planiranje obitelji

Objavljeno 14.05.2019.

Grad Zagreb

U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana obitelji, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Ured za demografiju predstavili su najnovije aktivnosti u sklopu mjera demografske i zdravstvene politike Grada.
Zagreb: Savjetovalište za planiranje obitelji
 

Aktivnosti se provode i kao dio programa "Grad Zagreb - prijatelj dojenja" koji se aktivno provodi od 2015. godine.

Tom je prilikom također predstavljen i novi opsežni Priručnik za dojenje čak šezdeset stranica koji potpisuju vrsni stručnjaci, a na usluzi je i Savjetovalište za planiranje obitelji.

Sa željom da se majkama približe sve pozitivne strane dojenja te im se pomogne u savladavanju često zahtjevnog procesa, grupa autora, koju čine prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med. i Irena Gracin, bacc. med. techn. savjetnica za dojenje, pripremila je Priručnik o dojenju koji će biti dostupan roditeljima na trudničkim tečajevima u tiskanom obliku, kao e-priručnik u pdf formatu na web stranici Grada Zagreba.

Korisni savjeti vezani za dojenje te odabir pitanja i odgovora iz svakodnevne prakse pedijatra imaju namjenu majkama pružiti znanja, vještine i sigurnost u procesu dojenja. Jedan od čestih uzroka prekida dojenja dojenačke su kolike i s njima pridružene visoke razine emocionalnog stresa majke, stoga se u priručniku i ovoj temi posvećuje prostor koji će rasvijetliti šarenilo uzroka i pojavnosti kolika te mogućnosti pomaganja, sve s namjerom da se smanji razina majčinog stresa i uspostavi skladan i smireni emocionalni odnos s djetetom. I konačno, u vrijeme izloženosti brojnim kemijskim toksinima iz okoliša, posebnu pozornost treba posvetiti prehrani dojilja i olakšati siguran odabir namirnica, ali i drugih predmeta opće uporabe. U širem kontekstu, priručnik je tek jedan mali dio predanog rada Gradske uprave na potpori dojenju i roditeljstvu, istaknuo je Milivoj Jovančević, pedijatar i autor Priručnika o dojenju.

Ove godine pokrenut će se u Domu zdravlja Zagreb - Istok i Savjetovalište za planiranje obitelji kao dodatna usluga u sklopu koje će se budući roditelji moći informirati kod ginekologa o reproduktivnom zdravlju, načinima planiranja obitelji i drugim važnim temama u trenutku kada se odluče na proširenje obitelji, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Istok Dragica Jesih.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.