Ostalo

Pretilost pogoršava simptome multiple skleroze

Objavljeno 14.06.2019.

HealthDay

Podaci prikupljeni na uzorku od 140 pacijenata s dijagnozom multiple skleroze povezuju pretilost s prisutnošću težih simptoma bolesti.
Pretilost pogoršava simptome multiple skleroze
 

Talijanski znanstvenici s instituta IRCCS Neuromed naglašavaju kako se njihovi nalazi odnose na osobe koje su bile pretile u vrijeme kada im je dijagnosticirana multipla skleroza.

Uzrok tome su pojačani upalni procesi u organizmu do kojih dolazi zbog suvišnih kilograma, piše Multiple Sclerosis Journal.

Osobito je važna povećana prisutnost dvaju proteina koji potiču upale - interleukina-6 i leptina.

Leptin se proizvodi u stanicama masnog tkiva, a povišena koncentracija triglicerida u krvi je povezivana s višim koncentracijama interleukina-6.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.