Ostalo

Nacionalna kampanja "Testiraj. Liječi. Hepatitis"

Objavljeno 10.07.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Nacionalna kampanja "Testiraj. Liječi. Hepatitis" provodi se od sredine srpnja do kraja kolovoza u suradnji s brojnim partnerima preventivnim i edukativnim porukama oglašavanjem na plakatima, lecima i spotovima u domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, centrima za prevenciju ovisnosti, centrima za socijalnu skrb, probacijskim uredima, udrugama i organizacijama civilnog društva, te na internetu i društvenim mrežama.
Nacionalna kampanja "Testiraj. Liječi. Hepatitis"
 

Namijenjena je prvenstveno osobama u riziku od zaraze virusnim hepatitisima i zdravstvenim djelatnicima te općoj populaciji.

Glavni cilj kampanje je poticanje informiranja o virusnim hepatitisima B i C upotrebom modernih tehnologija te poticanje na komunikaciju s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o rizicima i načinima zaštite.

Cilj je doprinijeti ranom otkrivanju, povezivanju sa zdravstvenom skrbi i pravovremenom liječenju, što je važno za smanjenje zdravstvenih komplikacija koje mogu nastupiti kao posljedica kronične infekcije i prevenciju širenja virusnih hepatitisa u društvu.

U središtu kampanje je edukativna internetska platforma i mobilna aplikacija "Sve o hepatitisu", koja omogućuje informiranje o svim aspektima virusnih hepatitisa s posebnim naglaskom na kalkulatoru rizika koji omogućuje procjenu rizika od zaraze hepatitisom B i C, preporuke za testiranje, informiranje o načinima smanjenja rizika i zaštiti.

Nositelj mobilne aplikacije i internetske platforme "Sve o hepatitisu" je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) uz stručnu podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a podržavaju je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Grad Zagreb, Hrvatski crveni križ, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i mnoge druge institucije.

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa provode se u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva diljem Hrvatske i obuhvaćaju:

Provedbu Nacionalne javnozdravstvene edukativne kampanje "Testiraj.Liječi. Hepatitis"
Promociju prve hrvatske inovativne mobilne aplikacije Sve o hepatitisu i internetske platforme hepatitis.hr
Stručni simpozij povodom Svjetskog dana hepatitisa 12.7.2019. god. u Klinici za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.
Distribuciju Vodiča za rano otkrivanje infekcije hepatitisom C "Može li to biti hepatitis C" na preko 210 adresa zdravstvenih institucija u Hrvatskoj u sklopu dvadesetog izdanja HIVhep godišnjaka za zdravstvene djelatnike u svrhu stručne medicinske edukacije i pravodobne dijagnostike.Besplatno, anonimno, pouzdano i brzo testiranje na hepatitis C iz oralne tekućine s rezultatom za 20 minuta - dostupno tijekom cijele godine u sklopu rada CheckPoint centra Zagreb i drugim centrima za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.