Ostalo

Rizik povišenog kolesterola i tlaka

Objavljeno 17.07.2019.

HealthDay

Povišeni krvni tlak i previsoka koncentracija tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi kod mladih odraslih osoba su povezani s povećanjem rizika za bolesti srca, objavio je Journal of the American College of Cardiology.
Rizik povišenog kolesterola i tlaka
 

Rizik za bolesti srca je kod ovih osoba do 64% veći nego kod onih s idealnim vrijednostima tlaka i kolesterola u krvi, pokazuju podaci prikupljani 17 godina.

Američki znanstvenici s Columbia University naglašavaju kako je uočeno povećanje rizika najizraženije u slučajevima povišene koncentracije kolesterola u krvi.

Podaci prikupljeni od oko 36000 ispitanika sugeriraju kako ovo povećanje rizika traje još godinama, čak i kod osoba koje su u srednjoj životnoj dobi počele bolje kontrolirati visinu tlaka i koncentraciju LDL kolesterola.

Među sudionicima istraživanja koji su u najdužem razdoblju imali previsoki tlak i kolesterol je bilo prisutno i najveće povećanje rizika za moždani udar.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.