Ostalo

HZJZ: Projekt "Volonteri u parku"

Objavljeno 24.07.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Škola je završila, djeca imaju mnogo slobodnog vremena, a roditeljima počinje ponestajati ideja kako da im na što bolji način upotpune duge ljetne dane.
HZJZ: Projekt "Volonteri u parku"
 

Dobru ideju imaju voditelji aktivnosti "Volonteri u parku", koja je dio programa "Živjeti zdravo" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ciljevi aktivnosti su organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parkovima, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku solidarnost, omogućiti socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Pružanjem podrške obiteljima s djecom kroz strukturirano organizaciju slobodnog vremena i druženja unutar sigurnog i zdravog okoliša u parkovima i na dječjim igralištima, žele se senzibilizirati građani o potrebi očuvanja zdravlja i važnosti mijenjanja loših životnih navika.

Aktivnosti u parkovima se provode kontinuirano, u određenim parkovima svih županija Republike Hrvatske na zabavan i opušten način kroz tematski prilagođene igre, obilježavanje značajnih datuma te kreativne radionice.

Aktivnost "Volonteri u parku" pokrenuta je unutar Nacionalnog projekta "Živjeti zdravo" kako bi djeci pružili mogućnost za aktivnim provođenjem slobodnog vremena na otvorenom u aktivnostima koje su im zabavne, a koje istovremeno imaju pozitivan učinak na sve aspekte zdravlja.

Na ovaj način djeca se manje bave sjedilačkim aktivnostima poput gledanja jednog od ponuđenih ekrana te time umanjuju potencijalne rizike za razvoj bolesti.

Provedba aktivnosti započela je u svim županijama Republike Hrvatske, a na aktivnosti u parkovima su pozvani svi koji žele provoditi slobodno vrijeme brinući o svom zdravlju.

Naravno, djeca nisu jedina koja osjećaju pozitivne učinke boravka na otvorenom.

Na ovaj se način također i mlade potiče na izbjegavanje ovisnosti i izbor zdravih ponašanja i navika, savjetuje roditelje o poticanju zdravog razvoja cijele obitelji, a korisno je i za umirovljenike željne zabave i druženja.

Strukturirano slobodno vrijeme provedeno u prirodi, baveći se tjelesnom aktivnošću značajno doprinosi očuvanju zdravlja.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, najmanje 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti djece i 30 minuta takve aktivnosti odraslih, smanjuje rizik nastanka vodećih kroničnih bolesti.

Boravak u parku pruža mogućnost svima, posebno roditeljima s djecom, za zabavno provođenje slobodnog vremena na otvorenom i dodatno povezivanje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.