Mladi

Testiranje cjepiva za klamidiju

Objavljeno 14.08.2019.

HealthDay

Znanstveni časopis The Lancet Infectious Diseases je objavio kako su danski istraživači iz Statens Serum Institut u Kopenhagenu proveli prvu fazu testiranja cjepiva za klamidiju.
Testiranje cjepiva za klamidiju
 

Cjepivo zasad nazvano CTH522:CAF01 se pokazalo sigurnim i potencijalno učinkovitim, pišu znanstvenici nakon analize podataka prikupljenih od 35 ispitanica.

Primjena cjepiva je rezultirala pojavom antitijela za klamidiju, a negativni popratni učinci su bili blagi i kratkotrajni.

Ako dodatna testiranja potvrde učinkovitost cjepiva otvorit će se mogućnost cijepljenja djevojčica i dječaka prije nego što postanu seksualno aktivni.

Klamidija je najčešća seksualno prenosiva infekcija u svijetu kojom se godišnje zarazi 131 milijun ljudi, najčešće u tinejdžerskoj i mladoj odrasloj dobi.

Uzrokuje je bakterija te najčešće nema lako uočljive simptome.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.