Ostalo

Obolijevanje od raka u ranijoj dobi zbog pretilosti

Objavljeno 17.08.2019.

HealthDay

Paralelno s povećanjem učestalosti pretilosti raste i broj slučajeva karcinoma koji se pojavljuju već u srednjoj životnoj dobi, utvrđeno je u istraživanju provedenom u SAD.
Obolijevanje od raka u ranijoj dobi zbog pretilosti
 

Analiza podataka prikupljanih 10 godina na uzorku od 6 milijuna ljudi sugerira kako je 40% svih dijagnosticiranih slučajeva raka povezano sa suvišnim kilogramima.

To se u najvećoj mjeri odnosi na karcinome dojke, jajnika, štitnjače, debelog crijeva, žučnog mjehura, jetre i želuca.

Procjenjuje se kako u proteklih 30 godina u SAD stopa pretilosti među odraslim osobama mlađima od 40 godina više nego udvostručena, dok je u ostalim dobnim skupinama povećana za 25-40%.

Istraživači s Case Western Reserve University u časopisu JAMA Network Open naglašavaju kako proces razvoja raka od pojave mutacije do postavljanja dijagnoze traje 10-20 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.