Ostalo

Koliko je doktora medicine u javnom sektoru?

Objavljeno 19.08.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prema podacima Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite i stanju na dan 31.7.2019. godine, sa zaposlenjem u javnom dijelu zdravstvenog sustava, radilo je 13571 doktora medicine.
Koliko je doktora medicine u javnom sektoru?
 

Na dan 31.12.2018. godine bilo je 13733 liječnika u javnom sektoru.

Ukupne podatke o radnicima koji se zapošljavaju u sustavu zdravstva dostavljaju zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti i zdravstveni radnici privatne prakse.

Podaci o broju zdravstvenih radnika koji se objavljuju u Hrvatskom zdravstvenom-statističkom ljetopisu odnose se na čitav zdravstveni sustav, javni i privatni, i na one koji su u radnom odnosu (neodređeno, određeno radno vrijeme).

Podaci o broju zdravstvenih radnika prikupljanju se temeljem Statističkog istraživanja na temelju neposrednog prikupljanja podataka - Istraživanje o ljudskim resursima u zdravstvu, te temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite).

Radi se o zdravstvenim radnicima koji su u radnom odnosu u sustavu zdravstva, što je razlika u metodologiji primjerice prema broju licenciranih zdravstvenih radnika, a kojima raspolažu komore u zdravstvu.

Podaci kojima raspolažu i koje najčešće objavljuju komore u zdravstvu odnose se na broj licenciranih zdravstvenih radnika, onih koji imaju važeće odobrenje za samostalan rad.

To mogu biti i oni zdravstveni radnici koji su u mirovini, a koji još imaju važeću licencu ili oni koji ne rade u zdravstvenom sustavu a imaju licencu.

Zbog toga su podaci komora, o broju licenciranih, veći od onih koji su u radnom odnosu u zdravstvu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.