Ostalo

Obilježen Europski dan oralnog zdravlja

Objavljeno 13.09.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna, počevši od 2013. godine, na inicijativu CED-a, Vijeća europskih doktora dentalne medicine.
Obilježen Europski dan oralnog zdravlja
 

Oralno zdravlje je sastavni dio općeg zdravlja i važan čimbenik ukupne kvalitete života.

Oboljenja usta i zuba, kao što su karijes i parodontopatije, važna su za individualno zdravlje, ali i zdravlje društva u cjelini te imaju veliki javnozdravstveni značaj.

Brigu za oralno zdravlje treba započeti već od najranije dobi te djecu poticati na redovito održavanje oralne higijene uz svakodnevno pranje zubi i izbjegavanje prevelike konzumacije slatkiša, gaziranih i ostalih slatkih pića koja mogu dugoročno utjecati na oštećenje zubi.

Već od samog početka razvoja zubi djecu treba redovito voditi i na preglede doktoru dentalne medicine.

U održavanju zdravlja zubi ne treba se zaboraviti na zdravu hranu bogatu bjelančevinama, vitaminima, mineralima, integralnim žitaricama i općenito hranu koja se ne lijepi za zube i koju treba duže žvakati poput voća i povrća.

Također je potrebno potaknuti sve koji su uključeni u zdravstveno-edukativni odgoj da unapređuju oralno zdravlje te educiraju djecu, ali i roditelje kako bi povećali svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja, odnosno zdravlja općenito.

Europski dan oralnog zdravlja treba biti podsjetnik svakome o važnosti održavanja oralne higijene i prevencije bolesti usne šupljine.

Odgovorno zdravstveno ponašanje te održavanje dobrih preventivnih navika put je do zdravog i lijepog osmijeha.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.