Ostalo

Provedba programa ranog otkrivanja slabovidnosti

Objavljeno 13.09.2019.

Ministarstvo zdravstva

U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je na slabovidnost preventivno pregledano nešto manje od 7000 četverogodišnjaka, od kojih je 20% poslano na daljnje preglede, pokazuju rezultati provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, odnosno ambliopije.
Provedba programa ranog otkrivanja slabovidnosti
 

U prvih šest mjeseci na preventivne preglede pozvano je 14499 četverogodišnjaka, ana preglede se odazvalo 6963 djece.

Do kraja godine planira se pozvati još oko 23000 četverogodišnjaka na preventivne preglede.

Cilj u idućim godinama je da se preventivnim pregledima obuhvati do 100% četverogodišnjaka.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti u Hrvatskoj se provodi od 2018. godine u 80-ak zdravstvenih ustanova koje provode preventivne preglede za djecu u dobi od četiri godine s ciljem smanjenja prevalencije slabovidnosti na manje od 1%.

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida.

Slabovidnost je kod djece izlječiva u više od 90% slučajeva, ako se rano otkrije i liječi, pa je važno da se roditelji i djeca odazovu na prvi pregled vida koji se preporučuje s navršene četiri godine.

U Hrvatskoj danas živi 300000 ljudi s ambliopijom, koju su mogli izliječiti da su kao djeca na vrijeme obavili preventivne preglede.

Četvrti po redu Nacionalni dan ambliopije je svečano obilježen u četvrtak u Ministarstvu zdravstva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.