Ostalo

Europski tjedan mobilnosti, 16.-22. 9.

Objavljeno 15.09.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Europski tjedan mobilnosti ove će se godine obilježiti sloganom "Krećite se s nama!", uz poticaj na odabir aktivnog načina kretanja ili kombiniranjem hodanja, biciklizma i javnog prijevoza.
Europski tjedan mobilnosti, 16.-22. 9.
 

Osim pozitivnog učinka na zdravlje pojedinca, prednosti hodanja i biciklizma su prilagodljivost, društvena i ekonomska pristupačnost.

Uključivanjem koncepta multimodalnosti i uvođenjem nekih održivih načina prijevoza u naše putovanje, ne samo da možemo pozitivno utjecati na okoliš, već i dodatno uštedjeti novac te pokazati spremnost na isprobavanje novih oblika mobilnosti.

U urbanim sredinama nude se brojne mogućnosti mobilnosti, motorizirani i nemotorizirani načini, koji mogu biti zajednički, javni ili pojedinačni, klasični ili novi - hodanje, vožnja biciklom, električnim romobilom ili hoverboardom, javnim prijevozom (autobus, tramvaj, vlak) i sl.

Hodanje na kratkim relacijama (npr. do pet kilometara) osigurava nam 30 minuta vježbanja dnevno, što je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Studije su dokazale da ljudi koji žustro hodaju najmanje 25 minuta na dan mogu očekivati da će prosječno živjeti od tri do sedam godina dulje.

Također, kada uz pješačenje koristimo i javni prijevoz, vrijeme na putu možemo iskoristiti za čitanje novina, opuštanje i slušanje glazbe.

Aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti započinju konferencijom za medije 16. rujna 2019., a završavaju obilježavanjem Dana bez automobila 22. rujna ove godine.

Gradovi sudionici taj dan određuju jedno ili više područja, isključivo namijenjenih pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.