Majka i dijete

Rizik zbog anemije u trudnoći

Objavljeno 23.09.2019.

HealthDay

Anemija u ranoj fazi trudnoće je povezana s povećanjem rizika za autizam, poremećaj pozornost s hiperaktivnošću (ADHD) i intelektualne poteškoće kod djece.
Rizik zbog anemije u trudnoći
 

Švedski znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu svoje rezultate temelje na analizi podataka prikupljenih od oko 300000 žena i 500000 njihove djece.

Anemija prouzročena pomanjkanjem željeza je prisutna kod 15-20% trudnica, no tek u svakom dvadesetom slučaju se javlja u ranoj trudnoći.

Kako piše stručni časopis JAMA Psychiatry, kod djece ovih majki se bilježi prosječno 44% veći rizik za autizam, 37% veći rizik za ADHD i 120% veći rizik za intelektualne poteškoće.

Istraživači vjeruju kako je uočeno povećanje rizika moguće objasniti posljedicama pomanjkanja željeza na mozak fetusa.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.