Ostalo

Prevencija debljine se isplati

Objavljeno 13.10.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Povodom Svjetskog dana debljine koji je obilježen 11. listopada, objavljeni su novi podaci o ekonomskim prednostima prevencije debljine.
Prevencija debljine se isplati
 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj raste udio populacije s debljinom (indeks tjelesne mase >30).

U Hrvatskoj 66% muškaraca i 53% žena ima prekomjernu tjelesnu masu, dok debljinu ima 24% muškaraca i 25% žena.

U novom izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) "Teški teret debljine" navedeno je kako ovaj porast ima velike zdravstvene i ekonomske posljedice.
Prekomjerna tjelesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine, što Hrvatsku smješta u sam vrh zemalja OECD-a, tj. u 9. decil.

U sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa bit će u Hrvatskoj odgovorna za 10% slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75% slučajeva dijabetesa, 7% slučajeva demencije i 5% slučajeva raka, odnosno 297000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 167000 slučajeva dijabetesa, 20000 slučajeva demencije te 16000 slučajeva raka.

Od svih zdravstvenih troškova izračunato je kako u Hrvatskoj na troškove povezane s prekomjernom tjelesnom masom odlazi 6,6%.

Prekomjerna tjelesna masa uzrokuje i povećane troškove na tržištu rada, u Hrvatskoj je to točnije 1945 kuna po stanovniku.

Efektivno smanjenje radne snage zbog prekomjerne tjelesne mase iznosi 44198 radnika.

Preventivne intervencije poput regulacije oglašavanja, označavanja namirnica, medijskih kampanja, označavanja jelovnika, mobilnih aplikacija, propisivanja tjelesne aktivnosti, školskih programa, programa na radnom mjestu koji preveniraju sjedilačko ponašanje i potiču dobrobit te poticanja javnog prijevoza imaju pozitivan utjecaj na zdravlje populacije i umanjuju troškove u području zdravstva i tržišta rada.

Jedan komunikacijski paket intervencija, koji se sastoji od reguliranja oglašavanja, označavanja namirnica i medijske kampanje doveo bi u Hrvatskoj do preko 2200 dodatnih godina života i uštedio 17 milijuna kuna zdravstvenih troškova godišnje.

U Hrvatskoj se trenutno provodi Nacionalni program "Živjeti zdravo" usmjeren poboljšanju zdravlja cijele populacije koji djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoji informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.