Ostalo

HZZO: 6,5 milijardi kuna za lijekove

Objavljeno 16.10.2019.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je za lijekove osigurao 6,5 milijardi kuna, uključujući 1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove.
HZZO: 6,5 milijardi kuna za lijekove
 

Na listama lijekova HZZO-a svi lijekovi koji se u terapijama daju u cijelom svijetu.

Sva inovativna terapija koja je dostupna u ovom trenutku je dostupna i u Republici Hrvatskoj.

Prof.dr.sc. Stjepko Pleština, predsjednik Povjerenstva za lijekove i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb naveo je kako pojedine terapijske opcije dolaze na liste lijekova HZZO-a čak i ranije nego je to u puno bogatijim zemljama.

Dolaskom imunoterapije smo napravili revoluciju u uspjehu liječenja onkoloških pacijenata, u rezultatima liječenja i po prvi puta učinili smo neke metastatske bolesti čak i izlječivima, a ne samo produžili život.

Veliki iskorak smo napravili kod hematoloških zloćudnih bolesti posebice dolaskom najnovijih terapijskih opcija kao što je to međustanična terapija koju malo zemalja Europe ovoga časa ima.

Predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Ervina Bilić nadodala je kako u posljednjih 5-7 godina u neurologiji svjedočimo velikim otkrićima, a svi novi lijekovi u Hrvatskoj su bili dostupni godinu ili godinu i pol dana nakon provedenih studija.

Pročelnica Zavoda za infekcije probavnog trakta Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof.dr.sc. Adriana Vince navela je kako je zahvaljujući novim lijekovima za liječenje hepatitisa C, koji su se pojavili prije četiri godine s učinkovitosti od 97%, 1000 hrvatskih pacijenata od njih 1020 liječenih potpuno izliječeno od te bolesti.

Rukovoditeljica Službe za lijekove i medicinske proizvode HZZO-a Jelena Matuzović istaknula je trenutno se na listi lijekova nalazi preko 4500 pakiranja lijekova, od kojih je oko 80% njih na osnovnoj listi, a oko 20% na dopunskoj listi lijekova.

Na Popisu posebno skupih lijekova popisu nalazi se 108 djelatnih tvari u ukupno 271 različitih pakiranja lijekova.

Prednosti izdvajanja posebno skupih lijekova na poseban popis su bolja dostupnost osiguranicima koji u cijelosti ostvaruju pravo na lijek u okviru sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

Također, prednost je kako trošak takvih lijekova ne opterećuje proračune bolnica, već se takvi lijekovi posebno financiraju izvan bolničkih proračuna.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.