Ostalo

Mikrofoni u otkrivanju osteoartritisa koljena

Objavljeno 22.10.2019.

BBC News

Britanski znanstvenici su utvrdili kako je uz pomoć minijaturnih mikrofona moguće otkriti zvukove visoke frekvencije koji su karakteristični za oštećenja koljena prouzročena osteoartritisom.
Mikrofoni u otkrivanju osteoartritisa koljena
 

Ljudsko uho ne raspoznaje ove zvukove, no računalnom analizom je moguće doći do zaključaka o stanju koljena, pojašnjavaju istraživači s Lancaster University, University of Central Lancashire i Manchester University.

U istraživanju su korišteni mikrofoni slični onima koji se koriste za otkrivanje mikro oštećenja mostova, a bilo je uključeno 89 odraslih ispitanika.

Kako piše stručni časopis PLOS One, nova metoda će olakšati praćenje promjena u koljenima kod pacijenata s osteoartritisom, bez nužnosti snimanja rendgenskim uređajem.

U sljedećoj fazi studije će znanstvenici provjeriti mogućnost primjene mikrofona u otkrivanju osteoartritisa kukova ili ruku.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.