Ostalo

LabDay u utorak

Objavljeno 04.11.2019.

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu

U utorak će na više od četrdeset lokacija u Hrvatskoj biti obilježen Međunarodni dan laboratorijske medicine - LabDay 2019.
LabDay u utorak
 

U suradnji s Hrvatskim društvom za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu bit će održan niz edukacija i aktivnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, knjižnicama i otvorenim vratima nekoliko laboratorija u bolnicama i kliničkim zavodima.

Medicinsko-biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedan od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprječavanje razvoja bolesti i praćenje uspješnosti terapije.

Smatra se kako je više od 70% svih liječničkih odluka doneseno temeljem rezultata laboratorijskih pretraga.

Laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike i još mnoge druge pretrage.

Radom laboratorija upravljaju magistri medicinske biokemije, visokoobrazovani zdravstveni stručnjaci koji nakon završenog petogodišnjeg studija medicinske biokemije nastavljaju svoje školovanje u vidu specijalističkog usavršavanja.

Specijalisti medicinske biokemije nositelji su timova i voditelji odjela u medicinsko-biokemijskim laboratorijima, gdje uz njih u timu rade laboratorijski tehničari i prvostupnici medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.