Ostalo

Najava Svjetskog dana borbe protiv upale pluća

Objavljeno 05.11.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan borbe protiv upale pluća, teške respiratorne bolesti kojoj su osobito podložna mala djeca i starije osobe, se obilježava 12. studenog.
Najava Svjetskog dana borbe protiv upale pluća
 

U Hrvatskoj se od lipnja provodi cijepljenje djece protiv pneumokoka, koje je ove godine uvršteno u kalendar obveznog cijepljenja.

Cijepljenje štiti od komplikacija bolesti prouzročenih tom bakterijom.

Bakterija streptococcus pneumoniae iznimno je rasprostranjena, uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, upale pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te je najčešća među djecom vrtićkog uzrasta.

Cijepljenje se zasad provodi bez poteškoća, no još je prerano govoriti o tome koliko je djece dosad cijepljeno.

Prema kalendaru, cjepivo je obvezno za svu dojenčad stariju od dva mjeseca života, a koja će primiti tri doze unutar godine dana.

Prvu dozu dijete dobiva s dva mjeseca života, drugu s četiri mjeseca, a treću s navršenih godinu dana.

Cjepivo se, ističu stručnjaci, može primijeniti u kombinaciji s nekim drugim cjepivima koja su redovita prema kalendaru.

Uvođenjem cjepiva protiv pneumokoka je, ovisno o zemlji, došlo do pada smrtnosti od upale pluća od 30 do 50%.

Osim što smanjuje broj upala pluća, primjena cjepiva donosi i druge koristi - smanjenu potrošnju antibiotika i manji broj hospitalizacija, a s porastom cijepljenje djece i veću zaštitu necijepljene djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.