Ostalo

140 godina rada Klinike za psihijatriju Vrapče

Objavljeno 16.11.2019.

Klinika za psihijatriju Vrapče

U povodu 140. obljetnice rada u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče u petak je otvoren Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, a Zavod za forenzičku psihijatriju imenovan je po dugogodišnjem ravnatelju Klinike, preminulom Vladi Jukiću.
140 godina rada Klinike za psihijatriju Vrapče
 

Klinika za psihijatriju Vrapče je najstarija, najveća i najznačajnija psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj, namjenski građena za oboljele od duševnih poremećaja, a tijekom svoje povijesti izrasla je u stožernu psihijatrijsku ustanovu u Hrvatskoj.

Danas se u njoj godišnje bolnički liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60000 bolesnika.

Novi Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, u čiji je obnovu Grad Zagreb uložio 11 milijuna kuna, nalazi se u prostoru koji se od osnutka bolnice koristio za stolarsku radionicu.

Prostire se na 850 kvadratnih metara, a osim dnevnobolničkog liječenja, predviđena je provedba psihoedukativnih programa za bolesnike i članove njihove obitelji.

U bolnici se odvija intenzivan nastavni i znanstveni rad, ona je ujedno klinika zagrebačkog Medicinskog fakulteta i nastavna baza brojnih drugih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta.

Iz Klinike za psihijatriju Vrapče potaknuti su svi propisi koji se odnose na ljudska prava duševnih bolesnika, a psihijatri iz Vrapča bili su među kreatorima Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.