Ostalo

Porast zlouporabe droga

Objavljeno 29.11.2019.

Hrvatski sabor

Godišnje izvješće o stanju droga u Europskoj uniji pokazuje da se zlouporaba droga na europskom tržištu povećava, što se preslikava i na situaciju u Hrvatskoj.
Porast zlouporabe droga
 

Na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo je direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Alexis Goosdeel rekao da je situacija zabrinjavajuća jer se na europskom tržištu bilježi povećanje prisutnosti svih droga, kako prirodnih tako i sintetičkih.

Uz to, bilježi se i povećanje nasilja i smrti povezanih s njihovom konzumacijom.

U Europi se u zadnjih 5 do 10 godina bilježi porast potrošnje na droge za 30 milijardi eura godišnje i porast proizvodnje za 30 do 35%.

Droga broj jedan je kanabis, odnoso hašiš, a iza njega kokain.

Veliki problem su i heroin, od kojega je zbog predoziranja lani u državama EU-a umrlo 9500 ljudi, te sintetske droge.

Hrvatska je još uvijek ispod EU prosjeka po konzumaciji droga, godinama ulaže u prevenciju i liječenje ovisnosti, no treba se pripremiti na dolazak novih droga, kojih je samo lani otkriveno 55, kao i na veću dostupnost kokaina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.