Ostalo

HZZO: Jedinstveni kalendar naručivanja

Objavljeno 29.11.2019.

HZZO

Na kongresu Futur Z je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucian Vukelić predstavio Jedinstveni kalendar naručivanja.
HZZO: Jedinstveni kalendar naručivanja
 

Nakon predstavljanja projekta, uslijedila je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali svi neposredni dionici zdravstvenog sustava - liječnici, medicinski stručnjaci, zdravstveni djelatnici, medicinske sestre, te predstavnici javnog i privatnog zdravstvenog sustava.

Jedinstveni kalendar naručivanja predstavlja unaprjeđenje postojećeg sustava eNaručivanja putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH).

Izmjene koje se uvode u sustav za temelj imaju povezivanje bolničkih informatičkih sustava (BIS) u Jedinstveni kalendar naručivanja, transparentan svim razinama zdravstvene zaštite.

Novim načinom ugovaranja po postupcima te transparentnim načinom naručivanja, Jedinstveni kalendar naručivanja ima za cilj smanjenje listi čekanja, izbjegavanje višestrukog naručivanja, omogućuje uključivanje pacijenata i ostalih dionika u sustavu zdravstva, te upravljanje HZZO-a s takvom transparentom listom.

Za sada, novim načinom naručivanja obuhvaćeni su: MR, CT, holter EKG, UZV srca, ergometrija, operacija katarakte, UZV dojke, UZV štitnjače, gastroskopija, a kad se pokaže potreba za proširenjem liste postupaka, oni će biti uvršteni u kalendar.

Naručivanje prema OIB-u na postupak u jednoj ustanovi, automatski će onemogućiti naručivanje iste osobe u bilo kojoj drugoj ustanovi, što trenutno nerealno povećava liste čekanja.

Pacijente će naručivati doktori obiteljske medicine, potom za postupke poput MR, CT, operacije katarakte i gastroskopije kod djece rezervaciju termina će obavljati doktor specijalist, odnosno administratori u zdravstvenoj ustanovi.

Novi kalendar naručivanja omogućit će kroz Portal zdravlja aktivno sudjelovanje pacijentima da se samostalno naruče na određene postupke kao što su prvi i kontrolni pregled i jednostavniji dijagnostički postupci, te da otkažu termin, ako na isti ne mogu doći.

Za one postupke za koje to sami ne mogu učiniti, kao i do sada obratit će se svom izabranom doktoru, a utjecaj bi trebao biti osjetan i kod neopravdano dugih privremenih nesposobnosti za rad, jer postoji velik broj pacijenata koji su čekajući na termin za neki od postupaka nesposobni za rad.

U projektu eNaručivanja slijedi još daljnja razrada tzv. semafora naručivanja prema kojem imamo crvenu, žutu i zelenu listu.

Crvena lista sadržava prioritetne narudžbe, odnosi se na hitne pacijente koji na određeni postupak moraju biti naručeni unutar 14 dana.

Ovaj je algoritam već u funkciji.

Žuta lista se odnosi na narudžbe koje nisu prioritetne, ali ih treba obaviti u određenom vremenskom periodu jer bi pacijentovo zdravlje moglo biti ugroženo čekanjem duljim od određenog broja dana koje definira struka.

Zelena lista znači sve ostale narudžbe redovnih pacijenata čije zdravlje neće biti ugroženo čekanjem poput redovnih kontrola navedenih dijagnostičkih postupaka.

Novi model ugovaranja je osnova Jedinstvenog kalendara naručivanja.

Dosadašnji model ugovaranja odnosio se na ugovaranje pojedine djelatnosti koju obavlja zdravstvena ustanova i plaćanje kroz limite, dok novi model znači ugovaranje određenog broja postupaka i plaćanje po realizaciji za ciljane skupine postupaka.

Od 1. travnja HZZO je ugovorio 263.118.133,82 kn za provođenje dodatnih postupaka radi smanjivanja lista čekanja, te će svi postupci preko ugovorenog broja biti i plaćeni.

Jedinstveni kalendar naručivanja je projekt koji će u konačnici omogućiti kvalitetnije donošenje poslovnih odluka kao što je mogućnost preraspodjele planiranog budžeta s ustanova koje neće te postupke učiniti, na ustanove koje žele obaviti više postupaka i dodatno zaraditi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.