Ostalo

Posljedice onečišćenja kod starijih osoba

Objavljeno 01.12.2019.

HealthDay

Već i ograničena izloženost česticama onečišćenja u zraku može povećati rizik za hospitalizaciju kod osoba starije životne dobi, utvrđeno je u istraživanju znanstvenika s Harvarda.
Posljedice onečišćenja kod starijih osoba
 

U studiji su korišteni podaci dobiveni analizom 95 milijuna hospitalizacija osoba starijih od 65 godina.

Posebno opasnima za starije osobe su se pokazale čestice onečišćenja promjera manjeg od 2,5 mikrometara, odnosno oko 3% promjera ljudske vlasi.

Glavni izvori ovih čestica su motori s unutarnjim izgaranjem i elektrane na ugljen.

Povećanje rizika za poteškoće sa zdravljem se odnosilo na stanja od sepse i zatajivanja bubrega do bolesti srca i pluća te Parkinsonove bolesti.

British Medical Journal dodaje kako je uočeni rizik rastao proporcionalno s povećanjem koncentracije čestica onečišćenja u zraku.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.