Ostalo

Poziv HZJZ-a u mjesecu borbe protiv ovisnosti

Objavljeno 08.12.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svake godine se od 15. studenog do 15. prosinca obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti.
Poziv HZJZ-a u mjesecu borbe protiv ovisnosti
 

U tom razdoblju stručnjaci kroz javnozdravstvene aktivnosti nastoje osvijestiti širu zajednicu o problemu bolesti ovisnosti i potaknuti na borbu protiv ovisnosti.

Jedan od načina na koji se borimo protiv ovisnosti je ulaganje u preventivne aktivnosti i promicanje zdravih stilova života.

Nove tehnologije donijele su uz svoje dobre strane i nove opasnosti kao što je ovisnost o internetu.

Ovisnost o internetu je prekomjerno korištenje interneta računalom, mobitelom, tabletom i sličnim uređajima, koje može uzrokovati teškoće u svakodnevnom životu te narušiti mentalno i tjelesno zdravlje te socijalne odnose.

Posebno ranjivi su djeca i mladi u osjetljivom razdoblju sazrijevanja i odrastanja.

Istraživanje provedeno 2014. godine u 7 zemalja Europske unije (Grčka, Njemačka. Nizozemska, Island, Poljska, Rumunjska, Španjolska) pokazalo je kako 1,2% adolescenata u dobi od 14 do 17 godina ima znakove internetske ovisnosti, a 12,7% je u riziku za razvoj internetske ovisnosti.

Prema rezultatima istraživanja ESPAD 2015 kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 30,8% adolescenata u dobi od 16 godina izjavilo da tipičnim radnim danom provede na internetu 4 i više sati, dok za vrijeme tipičnog vikenda toliko vremena na internetu provede gotovo svaki drugi učenik (48,5%).

Isto istraživanje pokazalo je i da svoje slobodno vrijeme 16-godišnjaci u Hrvatskoj u najvećoj mjeri provode na internetu, pritom djevojke nešto više u odnosu na mladiće (81,2% mladići, a 85,6% djevojke).

Ovisnost o internetu određuje više pokazatelja, među njima su važni pokazatelji gubitka kontrole, odnosno korištenja interneta dulje od željenog i planiranog.

Rezultati navedenog ESPAD istraživanja ukazuju kako udio 16-godišnjaka u Hrvatskoj koji ima problem s prestankom korištenja interneta nije mali, njih 25,3 % je izjavilo da im je teško prestati koristiti internet kada su online, a 30,8 % nastavlja koristiti internet unatoč namjeri da prestanu.

Da im drugi (npr. roditelji, prijatelji) govore da bi trebali manje koristiti internet izjavilo je 29% učenika, a sami su pomislili da bi trebali rjeđe koristiti internet njih 27,8%.

Bilo kakvo pretjerivanje nije dobro pa tako ni uporaba interneta.

Internet je tu da nam olakša dostupnost informacija i poboljša život.

Vrijeme provedeno na internetu i za ekranima ne smije "progutati" svo vrijeme koje imamo te dovesti do zanemarivanja socijalnih kontakata ili čak životnih potreba i navika.

Stoga HZJZ poziva – odredite jedan obiteljski e-neovisan dan!

Povremeno se "isključite, budite e-neovisni!

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.