Ostalo

Dodijeljena priznanja Hrvatskog liječničkog zbora

Objavljeno 12.12.2019.

Hrvatski liječnički zbor

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) dodijelio je godišnje nagrade za iznimna postignuća u hrvatskoj medicini, a među nagrađenima su i multidisciplinarni tim liječnika KBC Zagreb koji je razdvojio sijamske blizanke te oftalmolozi KB Sveti Duh za postignuća u ranom otkrivanju slabovidnosti u djece.
Dodijeljena priznanja Hrvatskog liječničkog zbora
 

Hrvatski liječnički zbor tradicionalno dodjeljuje priznanja svojim članovima za dugogodišnje članstvo i iznimne dosege u struci.

Dvomjesečne sijamske blizanke Kristina i Valentina rođene su sa spojenim donjim dijelom prsnog koša, zajedničkom jetrom i većim dijelom tankog crijeva, a uspješno su operirane 2. ožujka ove godine.

Operacija je trajala više od 13 sati, a u njoj su sudjelovala 23 stručnjaka, među kojima 14 liječnika.

Nakon zahvata i višemjesečnog boravka u bolnici, djevojčice su u kolovozu otpuštene kući.

Prema svjetskim iskustvima, razdvajanja sijamskih blizanaca uspješnija su što su djeca starija, no u ovom slučaju nije bilo moguće odgađati operaciju do kasnije dobi zbog mnogih za život opasnih komplikacija koje su nastupile vrlo brzo nakon porođaja.

To je bio dodatni izazov za multidisciplinarni tim liječnika koji je očekivao barem četiri mjeseca pripreme za zahvat, no dobio je samo šest tjedana.

Predstojnik Klinike za oftalmologiju KB Sveti Duh Mladen Bušić rekao je da je priznanje Hrvatskoga liječničkog zbora priznanje cijelom timu koji je radio na uspostavi Nacionalnoga preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je Hrvatsku svrstao među 10-ak zemalja svijeta u kojima se može otkriti slabovidnost s četiri godine i potpuno je izliječiti do sedme godine, kada već prestaje mogućnost liječenja te bolesti.

Nagrade HLZ-a uručene su i mnogim liječnicima koji svojim radom u bolnicama ili u podružnicama HLZ-a osobito pridonose skrbi o pacijentima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.