Ostalo

Udruge o provođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Objavljeno 15.01.2020.

KoHOM

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozoravaju kako se Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne provodi na predviđeni način gotovo ni u jednoj županiji, iako je stupio na snagu 1. siječnja prošle godine.
Udruge o provođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti
 

Predsjednik HLK Krešimir Luetić rekao je na konferenciji za novinare da je zakon izglasan još u listopadu 2018., a stupio je na snagu 1. siječnja 2019. t

Zakon je predvidio donošenje više od 40 podzakonskih akata, no do danas je doneseno samo šest pravilnika.

Rokovi za donošenje su istekli 30. lipnja prošle godine.

Ministra zdravstva Milana Kujundžića iz udruga prozivaju da ništa ne čini da se zakon počne provoditi, upozoravajući da to vodi potpunom urušavanju primarne zaštite.

Zakona o zdravstvenoj zaštiti se u potpunosti provodi smo u tri županije - Koprivničko- križevačkoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj.

Predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo upozorila je na alarmantnu stanje po pitanju liječnika u primanoj zdravstvenoj zaštiti.

Prema podacima iz Demografskog atlasa hrvatskog liječništva iz 2017., u primarnoj zaštiti bilo je 2359 liječnika.

Danas ih je 139 manje, odnosno 2220.

Pred mirovinom je trenutno njih 628, a nedostaje 230 timova.

Pritom 130 ambulanti nema liječnika koji je nositelj tima.

Svako deveto dijete u Hrvatskoj nema pedijatra, Zadar nema ginekologa i pedijatara, Dubrovnik nema liječnika za hitnu, a Obrovac ne može dobili liječnika opće prakse, ističe Krolo.

Istodobno, samo je 185 specijalizanata iz obiteljske medicine, pa u KoHOM-u smatraju kako u mjerama za zadržavanje liječnika i financiranje specijalizacija trebaju sudjelovati i jedinice lokalne uprave i samouprave.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.