Ostalo

Uskoro program probira raka pluća

Objavljeno 15.01.2020.

Ministarstvo zdravstva

Sve osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirale su minimalno 30 kutija cigareta godišnje, bit će uključene u Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća, koji uskoro započinje u cijeloj Hrvatskoj.
Uskoro program probira raka pluća
 

Cilj je programa, koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja, u idućih 5-10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20% i time spasiti više od 500 života godišnje.

Namjera je postići odaziv na preventivni pregled od 50% pušača u Hrvatskoj te povećati petogodišnje preživljenje oboljelih od karcinoma pluća sa sadašnjih 10% na 15%.

Provedbom tog programa Hrvatska postaje prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi.

Rak pluća u Hrvatskoj se otkrije kod 3000 osoba godišnje, a glavni uzročnik je pušenje.

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj puši 31,1% stanovništva - 35,3% muškaraca i 27,1% žena.

Prije dvije godine od raka pluća oboljela je 3021 osoba (2122 muškaraca i 899 žena), a umrlo njih 2789, pri čemu pojavnost raka pluća stagnira kod muškaraca, a raste kod žena.

Karcinom pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti u Hrvatskoj i svijetu.

Usprkos značajnim naprecima u liječenju u većini slučajeva to je i dalje neizlječiva bolest, a jedan od glavnih razloga loših rezultata liječenja jest to što se kod se kod gotovo dvije trećine oboljelih rak otkrije u uznapredovalom stadiju, kada izlječenje više nije moguće.

Bolesnici s karcinomom pluća nemaju simptome sve dok bolest ne uznapreduje, pa je to glavni razlog zašto je bolest teško otkriti u ranijim stadijima.

Redoviti pregledi CT-om niske doze zračenja omogućuju smanjenje smrtnosti rizične populacije za 20-40%, a to na godišnjoj razini znači nekoliko stotina spašenih života.

Ovim pregledom će se raditi probir i na druge plućne i kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Značajnu ulogu u provedbi Nacionalnog programa imat će izabrani liječnik obiteljske medicine, koji će svoje pacijente upućivati na preventivni pregled na temelju podataka o pušačkom stažu te uz potpisani informirani pristanak te osobe.

Pregledi će se obavljati CT uređajima visoke rezolucije i niske razine zračenja (LDCT) koji imaju veliku mogućnost otkrivanja i najmanjih promjena na plućima.

Ukupno 16 LDCT uređaja nalazi se u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske - u KBC-ima Zagreb, Sestre milosrdnice, Osijek, Rijeka i Split, kliničkim bolnicama Merkur i Dubrava, općim bolnicama u Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom brodu, Virovitici i Puli te Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice.

CT snimke pregledavat će klinički radiolozi koji su dodatno educirani za sudjelovanje u Nacionalnom programu, odnosno prošli su poseban program kako bi pogreške kod očitavanja bile svedene na minimum, a pripremili su ga Ministarstvo zdravstva u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja i Hrvatskim torakalnim društvom.

U slučaju pozitivnog nalaza, liječnik obiteljske medicine uputit će pacijenta na daljnju pulmološku obradu u jedan od šest specijaliziranih centara, u KBC-ima Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, Kliničkoj bolnici Dubrava ili Općoj bolnici u Zadru.

Tu rade vodeći pulmolozi, klinički i torakalni kirurzi te citolozi koje osobama kod kojih se sumnja na rak pluća mogu pružiti najbolju moguću skrb.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.