Ostalo

Opseg struka i rizik za drugi srčani udar

Objavljeno 23.01.2020.

HealthDay

Naslage masnog tkiva u predjelu abdomena su povezane s povećanjem rizika za novi srčani udar, utvrđeno je u istraživanju provedenom uz sudjelovanje osoba koje su već imale jedan srčani udar.
Opseg struka i rizik za drugi srčani udar
 

Švedski znanstvenici iz bolnice Karolinska u Stockholmu pojašnjavaju kako je abdominalno masno tkivo posebno opasno jer je njegova prisutnost izrazito povezana sa stanjima koja negativno utječu na krvne žile.

Osim povećanja koncentracije kolesterola i šećera u krvi, riječ je o hipertenziji i dijabetesu.

U četverogodišnjoj studiji su korišteni podaci za oko 22000 pacijenata koji su pretrpjeli jedan srčani udar.

Kako piše European Journal of Preventive Cardiology, povećani opseg struka je kao čimbenik rizika bio neovisan o pušenju ili ukupnoj tjelesnoj masi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.