Ostalo

Nove mjere protiv koronavirusa

Objavljeno 25.02.2020.

Ministarstvo zdravstva

Zbog sprječavanja širenja koronavirusa Hrvatska je uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombardija.
Nove mjere protiv koronavirusa
 

I dalje vrijede mjere nadzora za sve osobe koje su iza 16. veljače boravile u Kini i Južnoj Koreji, izvijestio je Krizni stožer Ministarstva zdravstva.

U više od 80% slučajeva koronavirusa infekcija je blaga pa ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni stožer ima dva cilja - pokušati spriječiti import u Hrvatsku, te u slučaju kada se koronavirus pojavi u Hrvatskoj što prije izolirati bolesnika i sve njegove kontakte te tako spriječiti daljnje širenje bolesti.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da su odlučili uvesti posebne mjere za talijanske pokrajine Lombardiju i Veneto, a isto se očekuje i za pokrajine Emiliju Romagnu i Piemont.

To znači da će hrvatske građane koji se vraćaju u Hrvatsku ispitati granična policija, epidemiolozi i granični sanitarni inspektori.

U slučaju da su zdravi bit će im izdano rješenje o zdravstvenom nadzoru te će ih radi provjere zdravstvenog stanja u idućih 14 dana kontaktirati epidemiolog.

Oni sa simptomima odmah će biti prevezeni u zdravstvenu ustanovu, a uzorci će biti poslani na ispitivanje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.

Uvedena je i mjera karantene za one koji su bili u visokom riziku od zaraze, poput Hrvata na japanskom kruzeru, te za one koji se vraćaju iz tih područja, a ne mogu biti u izolaciji kod kuće.

Osim u Klinici za infektivne bolesti, karantena će vrlo skoro biti organizirana i drugdje u Hrvatskoj, u hotelima ili odmarališta na izoliranim mjestima, za što postoje potencijalne lokacije.

Na aerodromima ostaju kontrole kao i dosad, a kad je riječ o korištenju termokamera na granicama ocijenjeno je da su takve kamere neučinkovite s obzirom da zaraženi koronavirusom ne mora imati visoku temperaturu.

Iz Kriznog stožera poručuju da maske za lice, kojih je u nekim gradovima nestalo, ne služe u preventivne svrhe, već su korisne za oboljele da se spriječi širenje bolesti.

S obzirom na zdravstveni turizam i veliki broj ljudi koji iz Italije dolazi zbog dentalnih usluga u Hrvatsku, liječnicima dentalne medicine preporučuje se oprez jer su u potencijalnoj opasnosti od zaraze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.