Ostalo

HZZO: Plaćeni dopust zbog koronavirusa

Objavljeno 28.02.2020.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je objavio kako će svi osiguranici koji su pogođeni koronavirusom, izolirani su kao kliconoše ili se nalaze u okolini zaraze imati pravo na naknadu plaće.
HZZO: Plaćeni dopust zbog koronavirusa
 

Prava osiguranika odnose se na sve privremeno nesposobne, odnosno spriječene za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa, ili su bili na području koje je zahvatila epidemija.

Utvrđivanje privremene nesposobnosti u nadležnosti je izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite koji se je prilikom utvrđivanja početka i trajanja zaraze dužan pridržavati medicinskih indikacija.

Privremena nesposobnost odnosi se na osiguranike nad kojima se provode mjere u prevenciji širenja koronavirusa, kojima je određena samoizolacija kod kuće ili karantena u zdravstvenoj ustanovi, koju može naložiti nadležni epidemiolog ili granični sanitarni inspektor.

Privremena spriječenost za rad traje sve dok je osiguranik pod karantenom u zdravstvenoj ustanovi, ili dok se ne izdaje obavijest o završetku nadzora nadležnog epidemiologa za osiguranike u samoizolaciji kod kuće.

Naknada plaće se takvim osiguranicima isplaćuje na teret sredstava HZZO-a od prvoga dana privremene nesposobnosti za rad.

HZZO osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprječavanje njihova širenja.

Pravo na naknadu nemaju osiguranici nad kojima se ne provode mjere prevencije širenja zaraze, već izostaju prema nalogu ili dogovoru s poslodavcem.

Osiguranici HZZO-a u drugim državama članicama EU imaju pravo na svu potrebnu neodgodivu zdravstvenu zaštitu pod istim uvjetima kao i osiguranici države boravka, a na teret HZZO-a.

Dodaju kako troškovi karantene u stranim državama ovise o sustavu osiguranja te države, ali da ih je HZZO obvezan refundirati.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.