Ostalo

Poziv osobama koje su bile u područjima s koronavirusom

Objavljeno 29.02.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj i dalje nema generalnih zabrana javnih okupljanja, no Stožer civilne zaštite je apelirao na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja.
Poziv osobama koje su bile u područjima s koronavirusom
 

Poziv je upućen onima koji su boravili u Kini, Japanu, Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Iranu te u talijanskim pokrajinama Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Stožer civilne zaštite RH ističe da na dnevnoj bazi prati stanje u svijetu te broj ulazaka domaćih i stranih osoba u Hrvatsku iz država zahvaćenih novim koronavirusom.

Stožer civilne zaštite dao je preporuku Hrvatskoj mreži hotela i ugostitelja koji pružaju usluge smještaja, hrane i pića da se pridržavaju "Smjernica zaštita od koronavirusa u hotelijerskoj industriji", a koje je donijelo Europsko udruženje hotelijera i ugostitelja (HOTREC).

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata prisutna je na najfrekventnijim graničnim prijelazima Republike Hrvatske.

Osobe koje se nalaze samo u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Epidemiološka služba pripremila je uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.

Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme.

S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio brojeve koji su na temu koronavirusa dostupni su za građane 24 sata dnevno:

091 468 30 32

099 468 30 01

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.