Ostalo

Kako razgovarati s djetetom o pandemiji COVID-19?

Objavljeno 25.03.2020.

KBC Rijeka

Ne ustručavajte se pričati o temi koronavirusa: vaša djeca zasigurno su o tome već nešto čula, vidjela su da ljudi na ulici nose zaštitne maske i, vrlo vjerojatno, već stvorila neku ideju o tome što se događa.
Kako razgovarati s djetetom o pandemiji COVID-19?
 

Važno je da ste vi kao roditelji djetetov izvor informacija: pogledajte vijesti i prenesite im samo ono što je za njih relevantno i primjereno njihovu uzrastu. Pričajte s njima otvoreno i jasno. Iskreno im recite ako nemate odgovore na njihova pitanja i dodajte kako ćete se potruditi više saznati te ih redovito informirati.

Ohrabrite ih da pitaju i kažu vam što su do sada čuli ili saznali o aktualnoj temi: vaša je uloga da ispravite moguće dezinformacije kojima su vaša djeca izložena i spriječite donošenje pogrešnih zaključaka.

Fokusirajte se na ono što možete učiniti kako biste ostali zdravi i kako biste im pružili osjećaj kontrole: uputite ih u načine prevencije širenja zaraze (izbjegavanje bliskih kontakata, kašljanja i kihanja u neposrednoj blizini drugih, održavanje higijene) te ih poučite kako ispravno prati ruke.

Držite se rutine: napravite raspored obroka i aktivnosti tijekom dana te osigurajte predvidljivost životnog ritma kako biste smanjili njihov osjećaj tjeskobe i napetosti.

Ograničite stalni dotok informacija: ne držite TV ili radio neprestano uključen, nemojte provoditi mnogo vremena na društvenim mrežama, odaberite relevantne izvore informacija. Umjesto toga provodite vrijeme s ukućanima u igrama i aktivnostima.

Vježbajte: primjerena tjelesna aktivnost dokazano reducira stres i napetost.

Pravilno se hranite: iako ćete imati potrebu za povećanim unosom kave, alkohola ili cigareta, savjetujemo da ograničite njihov unos.

Druženje s kućnim ljubimcima dobro je poznat izvor ugode te ima opuštajući učinak.

Ostanite u kontaktu s bliskim osobama: zahvaljujući izumima tehnologije, danas možemo u svakome trenutku biti u kontaktu putem društvenih mreža, telefonskih ili videopoziva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.