Ostalo

Preporuke za očuvanje zdravlja starijih osoba

Objavljeno 30.03.2020.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu, da starije osobe i osobe oboljele od kronične bolesti imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19.
Preporuke za očuvanje zdravlja starijih osoba
 

Stoga se i preporučuju sljedeće mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:
Često perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili protrljajte ruke sredstvima koja sadrže 70% alkohola.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako imate respiratorne simptome. Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku.

Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.

Održavajte higijenu svog stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.

Održavanje razmaka u društvenom kontaktu s drugim osobama najmanje 1 metar.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Također je apelirao na navedenu skupinu da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultira s liječnikom.

Prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite savjetuje se starijim osobama da ostanu u svojim domovima i, ukoliko im je potrebno, zatraže pomoć Crvenog križa.

Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti (vježbe disanja, jačanja mišića male zdjelice, istezanja, hodanje).

Ako postoje uvjeti, prošećite po svježem zraku bez kontakta s drugim osobama.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihoterapeuta i preporuke psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu olakšati situaciju i smanjiti razinu tjeskobe te smo otvorili linije naše Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" svakodnevno od 8 do 20 sati. Brojevi telefona su:


012991356
016468334
014696276
016468335
014696107
016468337
014696297
016468338

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.