Ostalo

Važnost znanstveno utemeljenih poruka u komunikaciji

Objavljeno 02.04.2020.

Hrvatska liječnička komora

U jeku epidemije novog koronavirusa i u stanju pojačanih napora zdravstvenog sustava za zbrinjavanje oboljelih i usporavanje širenja zaraze, u medijima su se pojavile izjave pojedinaca koje nisu utemeljene na znanstveno utvrđenim činjenicama, spoznajama i dokazima.
Važnost znanstveno utemeljenih poruka u komunikaciji
 

Takve neodgovorne izjave zbunjuju i dezinformiraju građane.

Stoga, Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor upućuju sve liječnike na znanstveno utemeljenu javnu komunikaciju koja je u skladu s Kodeksom medicinske etike i deontologije.

Javnost očekuje poruke liječnika, ali javnost s pravom očekuje da su te poruke i stavovi znanstveno utemeljeni.

Neozbiljne i neodgovorne tvrdnje rijetkih liječnika koje se mogu naći u medijima šalju poruke koje minimiziraju opasnost od epidemije i nužni ostanak doma.

Takva javna komunikacija ne doprinosi čovjekovom zdravlju, ne promiče zdravlje i ne sprječava širenje bolesti, a što su liječničke obveze propisane Kodeksom.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.