Ostalo

Veza socijalne izolacije i nasilja u obitelji

Objavljeno 04.04.2020.

Grad Zagreb

Ženska soba i zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom upozorili su na mogući porast nasilja nad ženama i djecom zbog mjera socijalne izolacije koje povećavaju stres, napetosti i rizik od obiteljskog i seksualnog nasilja, te pozvali građane da prijave nasilje.
Veza socijalne izolacije i nasilja u obitelji
 

Za nasilje u obitelji su uvijek najkritičniji periodi vikendi i praznici, pa tako i razdoblje prinudne socijalne izolacije.

Zaoštravanje mjera zaštite zbog mogućnosti zaraze koronavirusom dodatno otežava i komplicira već otprije teške odluke o prijavi nasilja i odlasku od nasilnika, stoga organizacije pozivaju građane da prijave i nasilje za koje čuju da se događa u susjedstvu.

Zbog javnozdravstvene situacije skloništa za žrtve nasilja u obitelji dovode se u "šah-mat" poziciju.

Neodgovorno je ne primiti žrtvu na smještaj u slučaju potrebe, ali je isto tako neodgovorno primiti žrtvu na smještaj bez prethodnog testiranja na COVID-19 i riskirati sa zarazom većeg broja od ranije smještenih žrtava u skloništima.

Nadležno Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade nije pokrenulo koordinaciju postupanja zdravstvenih organizacija s resorom socijalne skrbi i policijom, kako bi se prije dovođenja žrtve na smještaj, automatski pokrenulo njihovo testiranje.

Pod rizikom od nasilja su i obitelji u kojima prije nije bilo pojave nasilja jer uslijed straha od nesigurnosti posla i financijskih problema dolazi do povećanja vjerojatnosti sukoba.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.