Ostalo

Tko sve treba biti u izolaciji?

Objavljeno 06.04.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

S obzirom da protiv koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19 eng. Coronavirus disease 2019) koju uzrokuje novi koronavirus čiji je puni naziv teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2 (SARS-CoV-2, eng. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) nemamo cjepivo niti specifičan lijek, kao jedna od najvažnijih mjera za suzbijanje i sprječavanje infekcije novim koronavirusom ističe se brzo i učinkovito sprječavanje i usporavanje širenja infekcije kako bi zdravstveni sustav mogao pružiti odgovarajuću skrb svim bolesnim osobama kojima je to potrebno.
Tko sve treba biti u izolaciji?
 

Za to je potrebno osobe sa sumnjom na ili laboratorijski potvrđenom bolesti COVID-19 i njihove kontakte izolirati kako se bolest ne bi širila na druge ljude.

Izolacija je mjera izdvajanja bolesne osobe od drugih ljudi koja se primjenjuje prilikom njihovog liječenja, radi sprječavanja širenja zarazne bolesti.

Ona može biti u bolnici, a za oboljele osobe čije zdravstveno stanje ne zahtijeva bolničko liječenje, jer imaju blagi oblik bolesti, provodi se u kući kao kućna izolacija.

Ista svrha je i mjere zdravstvenog nadzora u obliku samoizolacije odnosno kućne karantene u svom vlastitom domu, samo što se samoizolacija primjenjuje na zdrave osobe (osobe bez znakova/simptoma bolesti i koje nemaju laboratorijski potvrđenu infekciju) kako bi se što ranije otkrila bolest i osoba imala što manje kontakata s drugim ljudima u trenutku zaraze, što sprječava širenje zaraze.

U kućnoj izolaciji i na liječenju kod kuće trebaju biti:

-osobe kojima je potvrđena dijagnoza COVID-19 bolesti koje imaju blage ili srednje teške simptome bolesti (uglavnom povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, glavobolju,i malaksalost) i čije zdravstveno stanje ne zahtijeva bolničko liječenje, mogu se liječiti u svom domu
-osobe sa još uvijek prisutnim simptomima bolesti koje su se liječile u bolnici, ali čije stanje više ne zahtijeva bolničko liječenje, osobe s laboratorijski potvrđenom bolešću koje nemaju simptoma, ili koje na temelju informiranog pristanka odbijaju liječenje u bolnici
-osobe sa sumnjom na COVID-19 na temelju znakova bolesti i/ili epidemioloških kriterija (putovanje izvan Hrvatske ili bliski kontakt s osobom oboljelom od COVID-19), koje su se testirale ili čekaju termin za testiranje (vjerojatan slučaj), a ne trebaju liječenje u bolnici, do saznavanja rezultata testiranja (za to vrijeme njihovi kontakti trebaju u samoizolaciju)

Osobe koje imaju teži oblik bolesti i zahtijevaju liječenje u bolnici, bit će tijekom liječenja izolirani u bolnici.

Za mogućnost provedbe skrbi i liječenja u kućnoj izolaciji, potrebno je da zdravstveno stanje oboljele osobe ne zahtijeva bolničko liječenje (blaži oblik bolesti) te odgovarajući uvjeti stambenog prostora (određeni tehnički i sigurnosni uvjeti, uključujući mogućnost komunikacije s liječnikom za vrijeme liječenja), što procjenjuje liječnik.

Oboljelu osobu i članove kućanstva je potrebno informirati o mjerama osobne higijene i sprječavanja infekcija koje se prenose kapljičnim putem i dodirom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.