Mladi

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika

Objavljeno 20.05.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski učenici ne vole školu, predebeli su, no zadovoljni su životom i češće od prosjeka žive s oba roditelja, pokazalo je međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).
Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika
 

U suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) istraživanje je provedeno 2018. godine u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike.

U Hrvatskoj je anketirano 5169 učenika i učenica u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Istraživanje je pokazalo da hrvatski trinaestogodišnjaci najviše ne vole školu, prehrambene navike su loše u sve tri dobne skupine s visokim udjelom predebelih trinaestogodišnjaka te smo vrlo visoko po problematičnoj upotrebi društvenih medija.

U dobi od 15 godina naši su učenici među zemljama s najmanjom dnevnom konzumacijom voća i povrća.

Hrvatska je visoko na ljestvici po broju trinaestogodišnjaka koji su prijavili maltretiranje drugih preko društvenih medija, dobivanje zlobnih instant poruka, objava, e-pošte ili tekstualnih poruka.

Podaci o rizičnim ponašanjima - pušenju i pijenju alkohola pokazuju zabrinjavajuću situaciju, ali ipak bolju nego 2014. godine.

S druge strane, prema nekim smo pokazateljima među 10-ak zemalja s najpovoljnijom situacijom kao što je život s oba roditelja, zadovoljstvo životom, subjektivna procjena odličnog zdravlja, nizak udio pothranjenih učenika te nizak udio spolno aktivnih petnaestogodišnjaka.

Tako je Hrvatska pri dnu ljestvice po podacima o korištenje kondoma i kontracepcijskih pilula među tinejdžerima.

Istraživanje je obuhvatilo zdravstveno ponašanje učenika - pranje zubi, prehrambene navike, tjelesnu aktivnost, debljinu, vršnjačko zlostavljanje, pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, rizična seksualna ponašanja, te društveno okruženje s naglaskom na školu, obitelj i vršnjake, komunikaciju putem modernih tehnologija te njihov utjecaj na učenike.

Globalno je anketiran 227441 učenik.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.