Ostalo

Popuštanje mjera u vrtićima i školama

Objavljeno 21.05.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu, a koje vrijede od 25. svibnja.
Popuštanje mjera u vrtićima i školama
 

Osim na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole, nove upute odnose se i na posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Roditelji, odnosno skrbnici ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako su pod mjerom samoizolacije ili ako su zaraženi koronavirusom, a isto vrijedi i za dijete.

Kako se navodi u uputama, ne preporučuje se uzimanje izjave od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu te se roditeljima treba omogućiti i naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu.

U svim objektima treba provoditi opće mjere sprječavanja širenja zaraze poput fizičkoga razmaka te higijene i dezinfekcije ruku.

HZJZ preporučuje organizaciju rada u vrtićima i razrednoj nastavi u skupinama između 15 i 20 djece, uz napomenu da 20 ne mora biti maksimalan broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini.

Kod većih skupina rad treba organizirati u prostoriji veće površine, ili razdvajati djecu u dvije skupine te koliko je moguće smanjiti fizički kontakt djece iz različitih skupina te s roditeljima druge djece i drugim djelatnicima.

Svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj prostoriji, a što više vremena treba provoditi na otvorenom.

Krevetići za odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe trebaju biti razmaknuti tako da djeca budu na što većoj udaljenosti, po mogućnosti 1,5 metar. Prostorije u kojima borave skupine moraju imati odgovarajući izvod dnevnog svjetla i dobro provjetravane.

Prehrana djece može se organizirati u blagovaonici, uz pridržavanje preporuka koje vrijede za ugostiteljske objekte, a može se organizirati i u prostoriji u kojoj djeca inače borave.

Preporučuje se da druge osobe ne ulaze u prostoriju dok u njoj borave djeca, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba što više skratiti.

Djelatnike s kroničnim bolestima kod kojih bi se u slučaju zaraze koronavirusom mogao razviti teži oblik bolesti, treba rasporediti na aktivnosti koje ne zahtijevaju učestali kontakt s drugima te im omogućiti fizičku distancu i nošenje maske.

Posjeti vrtićima i školama poput kazališnih predstava i izvannastavnih aktivnosti do daljnjega su zabranjeni.

Učenici u školu dolaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, kao što bi dolazili i da nema epidemije.

Prostorije u kojima borave djeca treba dezinficirati nakon njihov odlaska i provjetravati ih nekoliko puta na dan najmanje pola sata, a sve površine koje se dodiruju treba dezinficirati na početku i na kraju svake smjene.

Zaštitne maske nisu obavezne, a odgajatelji ih mogu koristiti kod skrbi za dojenčad i malu djecu kod koje je potrebna njega koja zahtijeva bliski kontakt, dok se nošenje rukavica ne preporučuje i prednost se daje učestalom pranju i dezinficiranju ruku.

Djeca ne nose zaštitne maske.

Svi djelatnici prije dolaska na posao moraju izmjeriti tjelesnu temperaturu, a preporučuje se i mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom svim djelatnicima pri dolasku i odlasku s posla te vođenje evidencije o izmjerenim vrijednostima.

Roditelji su dužni djetetu izmjeriti temperaturu svaki dan prije dolaska u ustanovu, a u slučaju povišene temperature, ne smiju dovoditi dijete, nego se moraju telefonom javiti ravnatelju ustanove i pedijatru.

Djecu treba poticati da svoje stvari ne dijele s drugima te ih podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta, kao i da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom.

Treba izbjegavati i dijeljenje pribora za jelo, a didaktičku opremu treba prati deterdžentom i vodom. Tjelesni odgoj ne preporučuje se u zatvorenom prostoru.

U slučaju sumnje na zarazu zaposlenika ili djece, ravnatelj ustanove mora telefonom obavijestiti nadležnoj epidemiologa, ako je riječ o vrtiću, a nadležnog školskog liječnika, ako je riječ o školi.

Djecu kojoj je prethodno osigurana podrška pomoćnika u nastavi, moguće je uključiti u školu uz podršku pomoćnika, koji se tada ubraja u ukupan broj osoba u grupi.

Pomoćnik se u odnosu na druge mora pridržavati svih pravila fizičke udaljenosti, dosljedno provoditi pojačanu osobnu higijenu, poticati na pojačanu higijenu i fizički razmak sve učenike te pomagati u održavanju higijene prostora.

U odnosu na dijete kojemu je osigurano pravo na pomoćnika u nastavi, pomoćnik neće moći održavati distancu jer održavanjem distance ne bi bio u mogućnosti izvršavati sve poslove. Stoga se preporučuje da pomoćnik u nastavi nosi kiruršku masku, a kod pomaganja učeniku pri korištenju toaleta jednokratne rukavice.

Uključivanje djece s teškoćama preporučuje se u primjerene programe odgoja i obrazovanja i u dodatne odgojno-obrazovne i rehabilitacijske programe, uključujući i posebne razredne odjele i centre za odgoj i obrazovanje.

U stacionarnom dijelu ustanove primjenjuju se upute pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi, a u dodatnim odgojno-obrazovnim i rehabilitacijskim programima upute za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih ustanova.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.