Ostalo

Liječnici obiteljske medicine o testiranju na koronavirus

Objavljeno 21.05.2020.

KoHOM

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) je upozorila kako obiteljski liječnici još nisu dobili jasne upute koje pacijente treba poslati na testirati na koronavirus prije prijema u bolnicu te su zatražili da se hitno donesu upute o testiranju pacijenata.
Liječnici obiteljske medicine o testiranju na koronavirus
 

Bolnice od pacijenata traže da donesu nalaz brisa na SARS - CoV 2 virus, no obiteljski liječnici nemaju upute koje su to dijagnostičke pretrage ili specijalistički pregledi prije kojih treba obaviti testiranje.

Obiteljski liječnici stoga traže da Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo zdravstvo hitno objave upute o testiranju na covid-19 u skladu s epidemiološkom situacijom, vodeći brigu o zdravlju pacijenata i zdravstvenog osoblja, ali i o smanjivanju nepotrebnih pretraga iz zdravstvenih i ekonomskih razloga.

Naime, po dopisu koji je HZJZ uputio bolnicama, prioritetne skupine za testiranje trebali bi biti teški respiratorni i stariji kronični bolesnici, ali i bolesnici koji su naručeni na elektivne zahvate i postupke kojima se generira aerosol.

KoHOM pak navodi da se u praksi obiteljski liječnici susreću sa zahtjevima da se pacijente testira prije prijema u psihijatrijsku ustanovu, prije ultrazvuka abdomena ili srca, kolonoskopije, ali i prije rehabilitacije u toplicama, operacije kuka ili ergometrije.

Uputnice za testiranje traže i pacijenti koji odlaze u domove za starije, premještaju se iz jednog objekta u drugi ili idu na rehabilitaciju u toplice, no obiteljski liječnici uputnicu ne mogu izdati svima koji ih zatraže jer im Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) neće odobriti njihovo propisivanje za navedeno testiranje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.