Ostalo

Preporuke za rad glazbenih i škola za strane jezike

Objavljeno 21.05.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za rad glazbenih škola, škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19).
Preporuke za rad glazbenih i škola za strane jezike
 

Preporuke se odnose na provedbu mjera prilikom pohađanja glazbenih škola i pohađanja škola stranih jezika tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) radi zaštite predavača i polaznika, a mogu se primijeniti i na druge slične oblike edukacije.

Za glazbene škole HZJZ preporučuje da se učionice, prostori za probe, sanitarne čvorovi i ostali prostori prije održavanja predavanja i vježbi očiste, a prema mogućnosti i dezinficiraju. Potrebno je također osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Za svaku prostoriju potrebno je osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem.

Za djelatnike i polaznike nužno je na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom.

HZJZ preporučuje održavanje mjera fizičke udaljenosti te prilagođavanje broja polaznika u skupini, a potrebna je i redovito prozračivati sve prostore.

Ako je moguće, preporučuje se održavanje proba i izvedbi na otvorenom prostoru uz minimalnu udaljenost od 1,5 metra, odnosno 2 metra za puhačku sekciju.

Tijekom pjevanja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 4 metra, što vrijedi za individualne sate pjevanja kao i za probe zborova. Ako se u prostorima škole nalazi dovoljno velika prostorija, probe su dopuštene, a postoji i mogućnost izvođenja proba u manjim skupinama.

Tijekom nastave sviranja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 1,5 metra, a nakon uporabe glazbene opreme, oprema se mora dezinficirati. Za probe i izvedbe puhačkih sekcija preporučuje se povećanje fizičke udaljenosti na minimalno 2 metra uz, ako je moguće, postavljanje zaštitnih pregrada između učenika u zatvorenom prostoru.

U preporukama za rad škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) HZJZ naglašava kako je učionicu, prijemni ured, sanitarni čvor i ostale prostore prije održavanja predavanja potrebno očistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati.

Za svaku je prostoriju potrebno osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem.

Također je za sve djelatnike i polaznike prije ili neposredno nakon ulaska u prostore za održavanje predavanja nužno na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom.

Predavanja treba organizirati tako da se pri ulasku u učionice poštuju mjere udaljenosti od 1,5 metra između polaznika. Sjedeća mjesta u učionicama treba rasporediti tako da između kandidata također postoji razmak od 1,5 metra te definirati maksimalni broj polaznika koji istovremeno mogu boraviti u učionici.

U ovim školama treba također prilagoditi broj polaznika u skupini te redovito prozračivati sve prostore, napominje HZJZ i dodaje kako je nakon predavanja potrebno očistiti učionicu i sanitarni čvor.

Preporučuje se nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.