Ostalo

Obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze

Objavljeno 22.05.2020.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se i ove godine kroz kampanju "Ja sam više od MS-a" kojom se tijekom svibnja želi podignuti svijest javnosti o toj bolesti.
Obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze
 

Od MS-a u Hrvatskoj boluje gotovo 7000 osoba, a riječ je o kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava, koja može zahvatiti i mozak, moždano deblo te kralježničku moždinu.

Javlja se u svim životnim dobima, a najčešće između 18. i 50. godine života, nepoznatog je uzroka i nepredvidljivog tijeka.

Ovogodišnja tema je međusobna povezanost osoba oboljelih od MS-a, važnost podrške obitelji, prijatelja i poslodavaca te bolje edukacije u vrijeme pandemije koronavirusa.

Tijekom svibnja Savez putem društvenih mreža i svoje internetske stranice informira javnost o izazovima socijalnih barijera i stigme zbog kojih se ljudi s MS-om mogu osjećati usamljeno i izolirano, potiče osobe s MS-om na povezivanje s drugim osobama i razmjenu iskustava, educira o mogućnostima liječenja i rehabilitacije te slavi brigu o svom zdravlju.

U sklopu ovogodišnjih aktivnosti provedena je i online anketa u kojoj je sudjelovalo 524 oboljelih s ciljem boljeg razumijevanja kako pandemija koronavirusa utječe na oboljele.

Istraživanje je pokazalo kako je kod više od polovice ispitanika pandemija utjecala na neki od oblika liječenja multiple skleroze, bilo da se radi o nedostupnosti neurologa, nedostupnosti lijekova koji usporavaju tijek bolesti ili simptomatske terapije, te da je značajno utjecala i na svakodnevni život oboljelih.

Rezultati ankete pokazali su također da je kod čak 36% ispitanika bolest znatno napredovala od postavljanja dijagnoze, kao i da napredovanje bolesti utječe na gotovo sva područja života, a ponajviše na odnose na radnom mjestu (kod 194 ispitanika).

Osim toga, istraživanje je pokazalo kako 55% oboljelih još uvijek nailazi na nerazumijevanje okoline za bolest.

Većina oboljelih od MS-a smatra da vlastiti pozitivan stav pomaže u nošenju s napredovanjem bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.