Ostalo

Rizik za autizam u obitelji

Objavljeno 28.05.2020.

HealthDay

Djeca čiji roditelji imaju braću ili sestre s autizmom i sama imaju više nego dvostruko veći rizik za dijagnozu poremećaja autističnog spektra, utvrdili su švedski znanstvenici s Karolinska Institutet.
Rizik za autizam u obitelji
 

Ovakvi poremećaji su u prosjeku prisutni kod 1,5% djece, no kod djece čiji roditelji imaju braću ili sestre s autizmom se ovaj udio povećava na 3-5%.

U istraživanju provedenom uz sudjelovanje 850000 ispitanika se pokazalo i kako prisutnost jednog djeteta s autizmom u obitelji povećava rizik za ovakve poremećaje kod nekog od braće ili sestara za 20-50%.

Autizam je trostruko češći kod dječaka nego kod djevojčica.

Procjenjuje se kako su genetski čimbenici odgovorni za 85% rizika za autizam.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.