Ostalo

Ove subote hodajte za oboljele od multiple skleroze – svaki korak se broji

Objavljeno 29.05.2020.

Udruga oboljelih MS tim Hrvatska

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze, udruga MS tim Hrvatska poziva građane diljem Hrvatske da u subotu 30. svibnja hodaju za oboljele od ove kronične neurološke bolesti. Inicijativu podržavaju i brojne poznate osobe koje ove subote hodaju za one koji to ne mogu.
Ove subote hodajte za oboljele od multiple skleroze – svaki korak se broji
 

Multipla skleroza kronična je upalna bolest središnjeg živčanog sustava od koje u Hrvatskoj boluje oko 7.000 osoba. Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života te je dvostruko češća među ženama.

Kod multiple skleroze imunološki sustav napada živčanu ovojnicu - mijelin, zbog čega nastaju ožiljci ili lezije, što uzrokuje otežanu komunikaciju između mozga i tijela. Ova autoimuna bolest može se manifestirati simptomima koji u posve zdravih osoba ne upućuju ni na kakvu bolest, poput umora, zamagljenog vida, trnaca, vrtoglavice i slično. Upravo stoga nerijetko je prepoznata tek u uznapredovalom stadiju. Uzrok nastanka multiple skleroze nije poznat, dok je tijek bolesti nepredvidiv. Oboljeli nerijetko imaju poteškoća s kretanjem, a bolest u kratkom roku može dovesti i do invaliditeta.

S ciljem senzibiliziranja javnosti o „bolesti s tisuću lica“ koja se zdravim osobama na prvi pogled čini neprimjetnom, udruga oboljelih od multiple skleroze, MS tim Hrvatska, poziva građane diljem Hrvatske da u subotu 30. svibnja hodaju u znak podrške oboljelima, neovisno o tome gdje se nalazili. Potrebno je izmjeriti svoje korake te snimku ili fotografiju, zajedno s brojem koraka, poslati na Facebook stranicu MS tim Hrvatska te ih podijeliti i na osobnim profilima uz hashtagove: #HodamZaOneKojiNeMOGU  #MSwalk2020  #SvakiKorakSeBroji

Treba podsjetiti kako hodanje, općenito, predstavlja iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti. Dokazano je kako redovito hodanje smanjuje rizične čimbenike i donosi cijeli niz dobrobiti cjelokupnom zdravlju „hodača“, što je svakako poticaj svima koji to mogu da svakodnevno hodaju, a 30. svibnja svoje korake posvete onima koji svakodnevno žive s ovom nevidljivom bolesti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.