Ostalo

Zdravstvena zaštita zbog koronavirusa u inozemstvu

Objavljeno 05.06.2020.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Kod zdravstvene zaštite vezane uz liječenje bolesti uzrokovane koronavirusom ne postoje posebna pravila, nego se primjenjuju uobičajena pravila europskih propisa koja se odnose na korištenje nužne, odnosno neodgodive zdravstvene zaštite u drugoj državi članici.
Zdravstvena zaštita zbog koronavirusa u inozemstvu
 

Tako osigurane osobe s Europskom karticom zdravstvenog osiguranja iz drugih država članica Europske unije (EU), Europskog ekonomskog prostora (EEP - Lihtenštajn, Norveška i Island) te Švicarske, koje za vrijeme privremenog boravka u Republici Hrvatskoj, obole od koronavirusa imaju pravo koristiti svu nužnu, odnosno neodgodivu zdravstvenu zaštitu u Republici Hrvatskoj koja je potrebna vezano uz liječenje navedene bolesti, pokrivenu obveznim zdravstvenim osiguranjem, od bolničkog liječenja do potrebe sanitetskog prijevoza.

Ne postoje posebni uvjeti koji pri tome trebaju biti ispunjeni, nego će navedene osigurane osobe zdravstvenu zaštitu koristiti na jednak način i pod istim uvjetima kao i hrvatske osigurane osobe.

Sukladno EU propisima o eventualnoj potrebi povratka pacijenta iz Hrvatske tijekom liječenja može odlučiti samo nadležno zdravstveno osiguranje, koje ako ocijeni potrebnim takav prijevoz i organizira.

Svi pružatelji zdravstvene zaštite koji imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) jasno su označeni naljepnicom na ulazu, na kojoj je označena i Europska kartica zdravstvenog osiguranja, a u slučaju potrebe za dodatnim informacijama osiguranici se mogu obratiti na e-mail Nacionalne kontaktne točke za prekograničnu zdravstvenu zaštitu ncp-croatia@hzzo.hr.

Pri korištenju zdravstvene zaštite vezane uz COVID-19 dužni su se, na isti način kao i osigurane osobe HZZO-a, pridržavati svih mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i drugih nadležnih institucija, o čemu korisne informacije na engleskom jeziku mogu pronaći i na web stranici www.koronavirus.hr.

Takvu zdravstvenu zaštitu inozemne osigurane osobe koristit će na teret svog inozemnog zdravstvenog osiguranja, a temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja ili zamjenskog Certifikata koji im je izdao njihov osiguravatelj.

Troškove tako korištene zdravstvene zaštite našoj će zdravstvenoj ustanovi podmiriti HZZO koji će potom iste troškove refundirati od inozemnog osiguravatelja strane osigurane osobe.

Na jednak način, osigurane osobe HZZO-a, koje za vrijeme privremenog boravka u drugoj državi članici EU/EEP/Švicarskoj, obole od koronavirusa, imaju pravo na svu nužnu, odnosno neodgodivu zdravstvenu zaštitu u državi u kojoj su se zatekle, a vezano uz liječenje iste bolesti.

Takvu zdravstvenu zaštitu koristit će na teret HZZO-a, a temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja ili zamjenskog Certifikata koje im je izdao HZZO.

Niti u slučaju liječenja naših osiguranih osoba u drugoj državi članici nisu propisani posebni uvjeti, nego će naše osigurane osobe zdravstvenu zaštitu koristiti na jednak način i pod istim uvjetima kao i osigurane osobe države privremenog boravka.

Nastale troškove će inozemnoj zdravstvenoj ustanovi podmiriti inozemni osiguravatelj koji će, potom, iste troškove refundirati od HZZO-a.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.