Mladi

Stav mladih o marihuani

Objavljeno 19.06.2020.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Kada bi se organiziralo neko natjecanje droga za popularnost među mladima, svjetski prvak svakako bi bila marihuana.
Stav mladih o marihuani
 

Mladi o njoj govore kao o dragom prijatelju koji je uvijek dobrodošao, koji im čini samo i jedino dobro. Potvrdu za ovo se nalazi u praksi, u svakodnevnim razgovorima s konzumentima. Gotovo svi mladi sugovornici smatraju da bi marihuanu trebalo legalizirati, jer je tako "svugdje u svijetu".

Koristeći se višegodišnjim iskustvom u radu s mladima te uz pomoć znanstvenih činjenica, stručnjaci izdvajaju najčešće zablude koje mladi koriste kad brane "travu".

Zabluda br. 1 - Marihuana je prirodna i zato nije štetna
Mladi marihuanu uglavnom opisuju kao biljku koja je sasvim prirodna, koju hrane jedino sunce i kiša. U stvarnosti uopće nije tako. Proizvođači marihuane čine sve da svoj proizvod učine što jačim i adiktivnijim. Biljku tretiraju različitim kemikalijama poput PCP-a, formaldehida, kodeina, kokaina. Pri prodaji, dileri ne nude popis sastojaka. Onaj tko kupuje neće dobiti garanciju o čistoći marihuane. Činjenica je da konzumenti marihuane zapravo nikad ne znaju što konzumiraju.

Zabluda br. 2 - Svi puše travu
Klijenti Centra za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti koji su upućeni u tretman zbog marihuane jednoglasno tvrde: "travu puše svi, ja ne znam nikog tko to ne radi". Uvjerenje da "svi puše" proizlazi iz jednostavne činjenice da se pušači marihuane uglavnom druže jedni s drugima. Glavna poveznica za ovakva prijateljstva je upravo marihuana, "čist" i napušen nemaju što raditi zajedno, nemaju nikakvih sličnih interesa. Dakle, usprkos popularnosti marihuane, nije točno da ju puše svi.

Zabluda br. 3. - Marihuana ne može izazvati ovisnost
Pušači marihuane, osobito oni koji to čine često, tvrde kako marihuana ne može izazvati ovisnost. Oni se koriste poznatom izjavom: "mogu prestati kad hoću". Činjenica je da to nije točno, jer se mnogi od njih itekako muče da uspostave kakvu - takvu apstinenciju. Iskustva Centra za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti ukazuju na veliku ovisničku snagu marihuane. Konzumenti tek nakon duljeg tretmana priznaju da imaju poteškoća s uspostavom apstinencije. Marihuana može i hoće izazvati ovisnost kod osoba koje ju redovito konzumiraju. Što ranije počne konzumiranje, to je veća vjerojatnost da će doći do ovisnosti. Povećanje količine da bi se postigao isti učinak i apstinencijski sindrom prisutan je kod redovitih pušača marihuane, jednako kao i kod konzumenata drugih droga.

Zabluda br. 4. - Marihuana liječi rak i druge teške ovisnosti
Slične izjave često se mogu čuti od djece i mladih koji olako uzimaju kao istinu ono što čuju od vršnjaka, pronađu na internetskim stranicama sumnjive vrijednosti i sl. Marihuanu rado prikazuju kao čudotvoran lijek za sve bolesti. Marihuana i njeni sastojci predmet su mnogih medicinskih istraživanja. Ono što je do sada poznato jest sljedeće: kanabinoidi se koriste kao sastojak oralnih sredstava za smanjenje mučnine kod kemoterapije karcinoma. Ekstrakti marihuane pomažu kod boli i spazama kod oboljenja kao što je multipla skleroza, a dokazano je da potiču apetit kod osoba oboljelih od AIDS-a. Marihuana kod zdravih osoba nema opravdane primjene.

Zabluda br. 5 - Marihuana ne utječe na školski uspjeh
U praksi se vrlo rijetko mogu susresti osobe koje redovito konzumiraju marihuanu i uspješne su u školi. Razlog je vrlo jednostavan: marihuana ima izrazito negativan utjecaj na pažnju, koncentraciju, pamćenje, učenje. Posljedično, netko tko svakodnevni puši marihuanu može funkcionirati na intelektualno nižoj razini. U konačnici to znači da mladi koji redovito puše marihuanu postižu slabiji školski uspjeh, rjeđe studiraju i tako smanjuju vlastite šanse da žive ispunjeniji život.

Zabluda br. 6 - Marihuana pomaže mentalnom zdravlju
Poznato je da neke osobe dožive simptome psihoze nakon pušenja marihuane. Iako su zastrašujući, ovakvi simptomi obično nestanu nakon što se prekine konzumacija. Međutim, kod osoba koje inače imaju psihotične poremećaje, marihuana će ih još pogoršati. Prema nekim istraživanjima, konzumiranje marihuane u adolescenciji povećava rizik od javljanja simptoma psihoze u odrasloj dobi.
Povezanost marihuane i depresije i anksioznosti je pomalo neobična: marihuanu se često konzumira s ciljem smanjenja simptoma. Može izgledati da marihuana olakšava tjeskobu i depresivnost. Međutim, pokazalo se da konzumenti marihuane imaju značajno izraženije simptome ova dva poremećaja od onih koji ju ne konzumiraju. Osobe koje konzumiraju marihuanu i alkohol u još su većem riziku. Studije su pokazale da je intenzivno pušenje marihuane u adolescenciji prediktor razvoja depresije i anksioznosti u odrasloj dobi.

Zabluda br. 7 - Marihuana je svugdje u svijetu legalizirana, samo u Hrvatskoj nije
Brkajući pojmove "legalizacija" i "dekriminalizacija", mlai često vjeruju da se u stranim zemljama marihuanu može kupovati i prodavati kako tko želi. Ni u najspominjanijoj Nizozemskoj to nije slučaj. Dekriminalizirana je uporaba za vlastite potrebe. Sve što prelazi tu definiciju podliježe zakonskim sankcijama.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.