Ostalo

Osobe liječene zbog zlouporabe psihoaktivnih droga

Objavljeno 29.06.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prema podacima iz nacionalnog Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga tijekom 2019. godine u zdravstvenim je ustanovama Hrvatske zabilježeno 6785 osoba liječenih zbog zlouporabe, odnosno zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama.
Osobe liječene zbog zlouporabe psihoaktivnih droga
 

Po prvi put na liječenje je u toj godini došlo je 939 (13,8 %) osoba. Najviše njih došlo je zbog opijata kao glavnih sredstava ovisnosti.

Opijate je uzimalo 5273 osoba, od kojih je 172 bilo prvi put na liječenju.

Analiza podataka po županiji stanovanja na temelju stopa liječenih osoba na 100000 stanovnika u radno aktivnoj dobi (15-64 godine) pokazuje da ih je najviše bilo u Zadarskoj (519,5) i Istarskoj županiji (499,4), potom Šibensko-kninskoj (429,7), Primorsko-goranskoj (338,1), Gradu Zagrebu (334,7), Splitsko-dalmatinskoj (327,3) te Dubrovačko-neretvanskoj županiji (214,1).

Za cijelu je Hrvatsku stopa iznosila 233,6 na 100000 stanovnika.

Prema podacima o spolu i dobi liječenih ovisnika, većinu liječenih osoba kao i prethodnih godina čine muškarci.

Omjer muškaraca i žena iznosi 4,9:1.

Kao i u cijeloj Europi, i u Republici Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječne dobi liječenih osoba (muškaraca i žena) pokazuju trend rasta.

Budući da se bilježe osobe liječene zbog zlouporabe i ovisnosti o svim psihoaktivnim drogama, raspon godina je vrlo velik.

Najmlađa zabilježena osoba je imala 13, a najstarija 72 godine.

Podaci o uvjetima života liječenih osoba (s kim žive) govore da ih još uvijek najviše živi s roditeljima (42%), a manje sami (17,7%), s partnerom i djetetom (17,7%), s partnerom (11,1%), s djetetom (2,3%) te s prijateljima (0,8%).

Samo osnovnu školu je završilo je 23% liječenih osoba, a najviše ih je završilo srednju školu (68,8%).

Nezavršenu osnovnu školu ima njih 1,6%, a završenu višu školu ili fakultet ima 3% osoba.

Najviše osoba je nezaposleno (39,8%).

Redovan posao ima 22,6% osoba koje su bile na liječenju 2019. godine, a privremeni posao (što uključuje i posao "na crno") imalo ih je 25,7%.

Učenika je i studenata među njima bilo 5,2%.

Umirovljenici čine 4%, a samostalnom djelatnošću se bavi 1,9% osoba.

Iako osobe zabilježene u Registru uzimaju više psihoaktivnih sredstava, poznato je zbog kojeg sredstva najprije dolaze na liječenje.

Tako su opijati bili glavno sredstvo liječenja za 78% osoba, dok je marihuana bila glavno sredstvo kod njih 15%, stimulativna sredstva u 2% slučajeva, kokain 2%, sedativi 1,9%, a zbog ostalih psihoaktivnih sredstava liječilo se 0,5% osoba.

Broj osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u 2019. godini nije se znatno promijenio u odnosu na prethodnu godinu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.