Ostalo

Regionalna konferencija "SMA i ja"

Objavljeno 11.07.2020.

Udruga Kolibrići

Hrvatskoj su potrebni novorođenački probir na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), jedinstveni nacionalni registar djece i odraslih sa SMA te multidisciplinarni pristup liječenju, ukazali su u petak stručnjaci na Prvoj online regionalnoj konferenciji "SMA i ja".
Regionalna konferencija "SMA i ja"
 

Udruga Kolibrići je uz potporu udruga SMA Srbija i Stop SMA Sjeverna Makedonija organizirala konferenciju s ciljem podizanja svijesti i razmjene iskustava o toj rijetkoj bolesti te kako bi istaknuli važnost pokretanja nacionalnog obvezujućeg registra oboljelih i jedinstvenog centra za liječenje pacijenata oboljelih od SMA.

Prema nacionalnom registru, u Hrvatskoj je 49 pacijenata sa SMA, a trenutno je dostupna jedna terapija preko HZZO-a, druga terapija je u procesu odobrenja dok je treća u procesu kliničke studije.

Registar vodi KBC Zagreb, no u njemu su djeca i dio odraslih sa SMA te ne obuhvaća sve odrasle pacijente jer registar nije obvezujući.

Na konferenciji su prikazani kratki filmovi u kojima roditelji malih pacijenata iz cijele regije progovaraju o vlastitom iskustvu u borbi protiv bolesti, u borbi za ostvarivanje prava na liječenje, napretku djece na terapiji te drugim izazovima koje ta rijetka bolest donosi.

Brojni liječnici iz regije sudjelovali su na okruglom stolu te razmijenili iskustva o standardima liječenja i važnosti rane dijagnostike.

Nina Barišić iz KBC-a Zagreb istaknula je važnost novorođenačkog probira oboljelih u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti i mogućnosti terapije te usporavanja daljnjeg napretka bolesti.

Liječnici se slažu da je pokretanje jedinstvenog nacionalnog obvezujućeg registra oboljelih, odraslih i djece, iznimno važno za praćenje pacijenata i planiranje liječenja.

Po riječima Tanje Golli iz Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana, zasad jedino u Sloveniji postoji jedinstveni nacionalni registar.

Naglašena je i važnost multidisciplinarnog pristupa liječenja, a liječnički tim trebao bi se sastojati od niza stručnjaka - neuropedijatara, pulmologa, gastroenterologa, nutricionista, fizijatra, ortopeda, logopeda i psihologa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.