Ostalo

Preporuke HZJZ-a za koncerte

Objavljeno 24.07.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke o održavanju profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija u kojima se preporučuje razmak među posjetiteljima od 1,5 metra, sjedeća mjesta i evidencija svih prisutnih.
Preporuke HZJZ-a za koncerte
 

Iz HZJZ-a su istaknuli da na okupljanjima, uz ostalo, ne može sudjelovati osoba koja ima ukućana koji je u samoizolaciji i koja je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati.

Preporučuje se, ako postoji mogućnosti, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom, a moguće je jedino u zatvorenim prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati propisana fizička udaljenost prilikom ulaska, izlaska te kretanja i boravka u prostoru.

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između sudionika (posjetitelja, izvođača i osoblja) od 1,5 metra.
Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima.

Preporučuje se razmak od četiri metra između posjetitelja i izvođača na sceni.

Također, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta.

U slučaju potrebe za stojećim mjestima preporučuje se postavljanje najviše 100 stojećih stolova koji trebaju biti numerirani.

Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen.

Iz HZJZ-a su istaknuli da je 500 najveći dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenim prostorima, a 1000 na otvorenim prostorima.

U slučaju potrebe za organizacijom okupljanja s većim brojem posjetitelja, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite.

Sva događanja kao i maksimalni broj sudionika podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja.

Organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja sukladno Uputama i preporukama za okupljanja.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije osoblja, izvođača i posjetitelja svih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija putem internetske rezervacije i prodaje ulaznica radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podatci posjetitelja: ime, prezime i broj telefona.

Evidenciju je nužno čuvati 14 dana.

Preporučuje se omogućavanje i poticanje internetske prodaje ulaznica s kojima će posjetitelji direktno ulaziti u prostor.

U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posjetitelja te osiguravanje beskontaktnog plaćanja.

Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu te razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metra kod ulaska, kretanja i izlaska.

Prilikom interakcije s posjetiteljima osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta te redovito dezinficirati ruke.

Često dodirivane površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno.

Pri planiranju rasporeda, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak posjetitelja, te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora, stoji, uz ostalo, u preporukama.

HZJZ je podsjetio na dezinfekciju ruku, korištenje maski za lice, osim izvođača u trenutku izvedbe, te mjerenje temperature osoblja i izvođača što se preporučuje i svim posjetiteljima te da otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.