Ostalo

Poziv na uklanjanje ambrozije

Objavljeno 25.07.2020.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Uskoro će započeti cvatnja i polinacija visoko alergene peludi ambrozije pa iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" upozoravaju kako je krajnje vrijeme za njezinu košnju i uklanjanje iz dvorišta okućnica i javnih površina.
Poziv na uklanjanje ambrozije
 

U slučaju nalaska pojedinačnih biljaka preporučuje se čupanje biljke s korijenom.

Preporučuje se pritom koristiti zaštitne rukavice, kako ne bi došlo do oštećenja kože i kontaktnog dermatitisa.

Ako se radi o većim površinama, tada se preporučuje košnja, koju je potrebno provesti prije cvatnje, koseći niže od pet centimetara od tla.

Za velike površine koriste se kemijska sredstva.

Postupak iskorjenjivanja biljke ambrozije treba provesti i u gradskim vrtovima, jer se pelud ambrozije širi vjetrom.

Čak i mala nalazišta na nekom području mogu izazvati smetnje i poteškoće

Obzirom na to da ambrozija cvate u kolovozu i koncentracija peludi u zraku dostiže visoke vrijednosti, vrlo je važno znati da akcije uništavanja ambrozije (čupanje, košenje i dr.) ne provodimo u kolovozu, jer se trešnjom biljke koncentracija peludi može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe alergičnim osobama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.