Ostalo

Računalni psihoterapijski tretman za zatvorenike

Objavljeno 31.07.2020.

Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije

U programu "Ostavi ljutnju iza rešetaka - računalni kognitivno-bihevioralni tretman za kontrolu ljutnje sa zatvorenicima" Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT) razvijen je prvi računalni psihoterapijski tretman u Hrvatskoj koji se provodi putem tableta.
Računalni psihoterapijski tretman za zatvorenike
 

U ovu psihoterapijsku aplikaciju su integrirane klasične kognitivno-bihevioralne tehnike (KBT) za kontrolu ljutnje koje pomažu u mijenjanju disfunkcionalnih kognicija povezanih s ljutnjom i agresivnošću, jačanju inhibicija agresivnog ponašanja te usvajanju vještina rješavanja socijalnih problema.

Sadržaji u aplikaciji se usvajaju kroz tekstove, slike, audio-snimke, pitanja i slično, a prolaskom kroz aplikaciju zatvorenici skupljaju bodove koje mogu zamijeniti za nagrade integrirane u aplikaciju poput novinskih nagrada, igranja igrice, čitanja viceva i slušanja zvukova iz prirode.

Riječ je o poznatoj bihevioralnoj tehnici, tzv. ekonomiji žetona, koja povećava frekvenciju poželjnih ponašanja, a istovremeno pomaže u razvoju samoregulacije.

Sve tehnike prilagođene su populaciji zatvorenika i mediju putem kojega su pružene.

Primjenom modernih tehnologija povećava se dostupnost znanstveno utemeljenih tretmana.

Računalni tretmani do sada su razvijeni za cijeli niz psihičkih smetnji, a inozemne studije pokazuju da su podjednako učinkoviti kao i oni tradicionalni.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.